Nové povinné prohlídky pro brigádníky. Heger chce zakročit

22.09.2012 20:10

Brigádníci budou muset od nového roku povinně podstoupit vstupní lékařskou prohlídku, která může přijít i na několik set korun. Skupina poslanců vedená ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem (TOP 09) předložila do sněmovny novelu zákona, která to má změnit.

Nové povinné prohlídky pro brigádníky. Heger chce zakročit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr zdravotnictví Leoš Heger

Prohlídku by museli absolvovat i lidé, kteří uzavřou dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Předepisuje jim to zákon o specifických zdravotních službách.

"Ta věc je v zákoně formulovaná nešťastně. Preventivní prohlídku by musel absolvovat i někdo, kdo dostane za úkol vypracovat nějaký posudek a pracuje na něm tři hodiny," sdělil ministr Heger důvody navrhované změny on-line deníku Týden.cz. Prohlídky by podle něj nadměrně zatěžovaly jak zaměstnance, tak zaměstnavatele.

Někteří brigádníci se prohlídce ani tak nevyhnou

Pokud Hegerův návrh sněmovna schválí, vstupní prohlídku budou muset absolvovat pouze lidé pracující na plný nebo částečný pracovní úvazek. Brigádníků se bude týkat jen v případě, když budou vykonávat rizikové práce.

"Týká se to například těch, kdo budou na brigádě řídit třeba autobus a jejichž práce může být nebezpečná okolí," vysvětlil ministr.

Zákon o specifických zdravotních službách začal platit v dubnu, nicméně byla o rok prodloužena lhůta, kdy nařízení vstoupí v platnost. "Zaměstnavatelé by v současnosti prohlídky u brigádníků podle našeho výkladu o ročním odkladu účinnosti vyžadovat neměli," dodal Heger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…