Nové sankce proti Rusku zbržděny. Merkelová má šanci

09.02.2015 14:05

Ministři zahraničí Evropské unie dnes v Bruselu potvrdili rozšíření sankčního seznamu kvůli ukrajinské krizi, uvedli diplomaté. Se zveřejněním rozhodnutí a tím s jeho vstupem v platnost ale Unie počká týden, a to do 16. února. Informuje o tom ČTK.

Nové sankce proti Rusku zbržděny. Merkelová má šanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Odsunutí publikace o týden dává Unii čas na reakci po případném úspěchu nynějšího diplomatického vyjednávání německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Francoise Hollandea.

Podobu rozšíření seznamu osob a právnických osob se zmrazeným majetkem a zakázaným vstupem o 19 osob z Ruska i východu Ukrajiny a devět firem dohodli unijní velvyslanci už koncem minulého týdne. Splnili také úkol předchozí mimořádné schůzky ministrů zahraničí, kteří dnes měli diplomatickou dohodu formálně potvrdit.

Mezi osobami, jichž se mají sankce nově týkat, figuruje pět Rusů, uváděly v minulých dnech agentury. Nejedná se zřejmě o žádné vysoké ruské činitele. Mezi devítkou organizací má být ruská jedna.

Merkelová a Hollande by se měli ve středu sejít v běloruském Minsku s prezidenty Ukrajiny a Ruska Petro Porošenkem a Vladimirem Putinem. Schůzka je výsledkem německé a francouzské iniciativy poté, co na východě Ukrajiny po začátku roku opět zesílily boje a Ruskem podporovaní separatisté odmítli loňské minské dohody o příměří. V USA se následně začalo vážně uvažovat o možnosti dodávek zbraní pro ustupující ukrajinskou armádu.

Den po minské schůzce se v Bruselu schází lídři EU na summitu. Ke změně dnešního rozhodnutí velvyslanců o rozšíření seznamu ovšem bude potřeba nové jednomyslné rozhodnutí členských zemí Unie.

Na unijním sankčním seznamu je v současné chvíli 132 osob a 29 společností. Unie také na Rusko uvalila určité hospodářské sankce, které zemi ztěžují například přístup na finanční trhy. O přitvrzení či uvolnění těchto sankcí, které mají podle EU za cíl především změnit ruský postoj k řešení ukrajinské krize, může rozhodnout jen unijní summit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: bra, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …