Nové strany a hnutí jsou noční můrou tradičních partají, říká Štětina

22.09.2013 18:29

Vznik nových stran a hnutí je pro tradiční strany noční můrou. Pro voliče je to ale naopak dobrá zpráva, říká bývalý poslanec Věcí veřejných, nynější lídr kandidátky královéhradeckého kraje za hnutí Úsvit Jiří Štětina. Reaguje tak na nejnovější průzkum, ze kterého vyplývá, že většina lidí chce nové strany ve sněmovně.

Nové strany a hnutí jsou noční můrou tradičních partají, říká Štětina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Štětina

Ze studie společnosti Herzmann ve spolupráci s agenturou ppf factum je zřejmé, že 65 procent lidí by si ve sněmovně přálo nové dosud neparlamentní strany a hnutí. Celkově má naději na vstup do Parlamentu čtyři až šest volebních seskupení. "A to by byla mela. Žádné přerozdělování hlasů, pěkně poctivě počítat každý mandát a žádný bonus za malé strany. Samozřejmě přeběhlictví se zabránit nedá, protože peníze smrdí jenom někomu. Ale v každém případě to může být první test přímé demokracie," konstatuje Jiří Štětina, kandidát hnutí Úsvit senátora Tomia Okamury.

Vznik nových stran a hnutí je totiž podle něj pro "kamenné strany" velkou můrou. "Proč? Z několika zásadních důvodů. Nevadí jim, když je třeba 5 – 8 nových stran, které dostanou maximálně do 4% hlasů. To je naopak velmi výhodné, protože až 20% hlasů si přerozdělí mezi sebe. Tak tomu bylo vždy až do roku 2010, kdy Věci veřejné získaly 10,8%. To už byla velká hrozba, a tak byly postupně rozporcovány," tvrdí Štětina.

Pomoc v boji s korupcí

Ale právě nové strany, které by ve sněmovně vytvořily "pěkně tvrdou opozici", jsou podle kandidáta lékem na korupci, která by se pak mohla bez překážek šetřit. "Je opravdu nejvyšší čas vhodit do urny hlas 'malým stranám' a dát průchod přímé demokracii. Když bude nad politikem hrozba odvolání, když nebude pracovat pro lidi, tedy voliče, mohlo by to vést k lepší budoucnosti lidí a celého státu. Konečně by mohlo začít svítat!" uzavírá Jiří Štětina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…