Nové strany přinesou nestabilitu, varoval v rádiu šéf lidovců

17.09.2013 18:28

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek v úterních Impulsech Václava Moravce na Rádiu Impuls poznamenal, že křesťanští demokraté budou trvat na svých základních programových tezích. Ty jsou důležitější než jakákoliv koalice. To nejhorší, co by mohlo po předčasných volbách přijít, je podle šéfa křesťanských demokratů účast nových nečitelných stran ve sněmovně, které mohou sněmovní loď řádně rozkývat.

Nové strany přinesou nestabilitu, varoval v rádiu šéf lidovců
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

„Nejhorší je nestabilita," poznamenává k největšímu riziku voleb Bělobrádek. Nestabilita hrozí od stran, které nemají politickou historii, ale mohou se dostat do sněmovny. Nechtěl však jmenovat, které strany považuje za rizikové. Dalším rizikem je podle Bělobrádka zrod nové opoziční smlouvy. S Milošem Zemanem na Hradě to vyloučit nelze. Problém by byl v okamžiku, kdyby strany stojící mimo tuto dohodu nedostaly přístup ke kontrole opozičně smluvních stran.

Neuhneme z programu

Prezident Zeman sice jasně vyloučil, že by se postavil za případnou koalici ČSSD a TOP 09, ale Bělobrádek na to má jasnou odpověď. „Prezident Zeman vyloučil koaliční vládu těchto stran, ale už nemluvil o opoziční smlouvě nebo o podpoře menšinové vlády,“ poznamenal předseda KDU-ČSL.

V pořadu také ujistil, že křesťanští demokraté nebudou po příštích volbách jazýčkem na vahách. „Budeme si držet svůj program a nebudeme se hrnout do vlády... Pro nás je primární křesťansko-demokratický proud,“ zdůrazňuje Bělobrádek s tím, že od programu politici ustupovat nebudou. „Byl bych rád, kdybychom se vrátili ke společnému zdanění manželů, které jsme sice prosadili, ale v další Topolánkově vládě jsme to zase zrušili," říká.

Předseda lidovců je přesvědčen, že se straně znovu podaří dostat do sněmovny. Pokud se to nepodaří, dá prý Bělobrádek svou funkci k dispozici a o jeho dalším osudu rozhodne strana jako celek.

Česko brzdí nefunkční státní správa

Za zcela zásadní věc považuje Bělobrádek opětovné uvedení státní správy do normálního stavu. Tomu by měl napomoci zákon o úřednících. „Státní správa by mohla být štíhlejší, musí být efektivnější, ale lidé potřebují také nějakou jistotu a perspektivu,“ prohlašuje Bělobrádek s tím, že zákon o úřednících z pera kabinetu expremiéra Petra Nečase je až příliš děravý.

Podstatně opatrnější je Bělobrádek v kritice vyrovnání státu a církví. „Pokud některé strany slibují, že smlouvy mezi státem a církvemi změní, tak já se na jejich počínání rád podívám, protože k jednání o smlouvách jsou vždy třeba dva partneři."

Pokud se na tom dohodnou dva partneři, pak se dá dospět k dohodě. Podle Bělobrádka se můžeme bavit o tom, že církve nakoupí např. státní dluhopisy, čímž by státu pomohly.

Evropa si musí uvědomit, že vymírá

V závěru pořadu došlo také na téma rodiny. Evropa si podle jeho názoru musí uvědomit, že vymírá a postavit se k tomu čelem. Lidovci se proto chtějí vrátit jak ke společnému zdanění manželů, tak ke snížení DPH např. u plen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…