Nové vedení Mostu poprvé před novináři: O místo přišla dcera bývalé náměstkyně. Vzdala to bojovná tajemnice. Neschválí se rozpočet

12.12.2014 20:20

Dcera politické matadorky musela odejít z magistrátu. Šéfka největšího úřadu ve městě pro změnu sama předložila rezignaci. Ve statutárním městě Most na severu Čech dochází po volbách k zásadním změnám. Zcela nová politická sestava také zatím nechce schvalovat rozpočet pro příští rok, který sestavovala předešlá městská vláda. Novináři rovněž slyšeli příslib většího zprůhlednění veřejných zakázek.

Nové vedení Mostu poprvé před novináři: O místo přišla dcera bývalé náměstkyně. Vzdala to bojovná tajemnice. Neschválí se rozpočet
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Nové vedení města Mostu poprvé čelilo dotazům novinářů na tiskové konferenci. Na snímku primátor Jan Paparega (vlevo) se svým náměstkem a dvěma náměstkyněmi

Dvě náměstkyně za Babišovo hnutí a k tomu primátor a jeden jeho náměstek za uskupení Severočeši Most, které je známé mimo jiné tvářemi, jako je senátorka Alena Dernerová, odvolaný exprimátor a nyní poslanec Vlastimil Vozka nebo multimilionář Jiří Zelenka. To je nyní politická sestava Mostu, která se poprvé tento pátek vystavila dotazům novinářů.

Zametání po bývalých politicích?

Ti nemohli mimo jiné v tiskové zprávě přehlédnout stručnou větičku, že mostečtí radní ve čtvrtek mimo jiné schválili úplné zrušení funkčního místa „manažerka kvality“. Tuto pozici zastávala Barbora Jeníčková, což je dcera bývalé náměstkyně primátora Hana Jeníčková, která se s uskupením Sdružení Mostečané Mostu po těchto komunálních volbách ovšem dostala do opozice.

Primátor Jan Paparega (Severočeši Most) vyloučil, že by důvodem zrušení pracovního místa byly politické neshody mezi představiteli nově vládnoucích Severočechů.cz a odstupujícím Sdružením Mostečané Mostu, tedy že jde o dceru politické oponentky Hany Jeníčkové. „Rozhodně ne,“ reagoval rázně nejvyšší představitel města a vysvětlil, co bylo skutečným důvodem zrušení dobře placeného postu: „V rámci probíhajícího personálního auditu mi byla předložena analýza mimo jiné toho, že není běžné, aby tento post byl zřízen v městech České republiky. Ze statutárních měst měl tuto funkci zřízen jen Most a Mladá Boleslav. Plnění činností spojených s ISO se naplňuje prostřednictvím ostatních pracovníků magistrátu a není tedy žádný problém. Toto místo nás stálo zhruba 700 tisíc korun ročně v superhrubé mzdě a k tomu 130 tisíc na různých poplatcích s tím spojených. I v rámci úsporných opatření bylo toto místo jako neefektivní zrušeno.“

Na dotaz, zda se chystají obměny na postech ředitelů příspěvkových organizací města, primátor uvedl: „K tomu bych se zatím nerad vyjadřoval.“

Později mimo jiné zaznělo, že opozici budou nabídnuta některá místa v komisích, které fungují při radě města.

Zkušená úřednice to vzdala sama

Překvapením, i pro mnohé úředníky magistrátu, byla nečekaná abdikace tajemnice Jaroslavy Boudové koncem minulého týdne. Tu se snažilo sesadit bývalé vedení města už spolu s exprimátorem Vlastimilem Vozkou - zejména v souvislosti s tím, že si oba nechali z městské kasy proplatit studium MBA. Zkušená úřednice ale celou kauzu ustála, ředitel krajského úřadu totiž její odvolání z funkce neschválil.

Předpokládalo se, že změna vedení, kdy vítězem voleb se stalo hnutí v čele s Vlastimilem Vozkou, je pro ni dobrou zprávou a bude moci dále bez problémů úřad města řídit. „Magistra Boudová předložila svou rezignaci a já jsem ji schválil. Od 5. prosince není tajemnicí,“ konstatoval ovšem stručně primátor Paparega k tomu, o čem se již několik dní v kuloárech šuškalo.

Padl dotaz, zda zůstává „jen“ úřednicí, která se případně vrátí na původní vedoucí místo, z něhož byla do funkce tajemnice jmenována. „Byla splněna nabídková povinnost, nicméně v současné době není volné místo, které by odpovídalo jejímu zařazení a vzdělání,“ potvrdil nejvyšší představitel města, že Jaroslava Boudová se nejen vzdala své funkce, ale zároveň jako zaměstnankyně zcela instituci opouští.

Výběrové řízení na nového tajemníka úřadu bude vyhlášeno až po Novém roce. Nyní jsou kompetence rozděleny mezi zástupkyni tajemnice Janu Čejkovou a šéfa personálních činností Kamila Dominika Slapničku.

Finanční koláč se možná ještě přerozdělí

Statuární město Most půjde do dalšího roku bez schváleného rozpočtu. I k tomu dospěli noví konšelé. Jedním z důvodů je, že rozpočet města musí být před schválením zastupiteli vyvěšen minimálně 15 dní. „Vzhledem k tomu, že jsme ten rozpočet nepřipravovali, jsme se s koaličními partnery dohodli, že bychom chtěli blíže rozklíčovat položky některých odborů. Podívat se, co vše je pod tím schováno, proto jej nyní podrobně analyzujeme,“ objasnil primátor Paparega, proč dokument, připravený předešlým establishmentem, raději odloží a město půjde do roku 2015 s hospodařením podle pravidel rozpočtového provizoria. „Chtěli bychom ale, aby fungovalo jen po nezbytně nutnou dobu. Předpokládáme, že bychom rozpočet schválili v druhé polovině ledna nebo v první polovině února,“ upřesnil.

Věc nemá mít dopad na žádné probíhající investice.

Podnět k veřejným zakázkám prý nevyzní vniveč

Na jednom z prvních jednání nové městské rady se novopečení komunální politici zabývali mimo jiné tím, že neproplatí vícepráce stavební firmě Herkul za zhruba 240 tisíc korun. Věc se týká chodníku mezi Chanovem a nádražím. „Jedná se o plochu, která měla být vymýcena. Ovšem zhotovitel opominul obhlédnutí místa. Po prohlídce bylo zjištěno, že se tam nachází i desítky kmenů stromů, o kterých mohl vědět už před realizací. Nicméně nedodržel obvyklý postup, tedy nenavrhnul vícepráce před jejich provedením.  Až po jejich provedení se dožadoval zaplacení,“ rozkryl Jan Paparega záležitost, která je pro něj nestandardní.

K veřejným zakázkám obecně primátor odpovídal na dotaz redaktorky, zda obměněná mostecká vláda hodlá změnit pravidla pro jejich zadávání, více zprůhlednit výběr dodavatelů, například zavést veřejné otevírání obálek nebo zvát do komise zástupce veřejnosti, jak kdysi navrhovala místní hospodářská komora. „Hovořil jsem na toto téma s vedoucím oddělení veřejných zakázek Františkem Jiráskem, který má spoustu podnětů, jež by chtěl prokonzultovat. Máme schůzku v příštím týdnu. Předpokládám, že i některé z těchto podnětů vykomunikujeme a následně je předložím na radě,“ slíbil primátor.

Celé Zastupitelstvo města Mostu, na kterém se svými postřehy mohou vystoupit i obyvatelé města, se sejde příští týden 18. prosince.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…