Nové vedení Plzně zvýšilo kontrolu nad městskými společnostmi

14.12.2018 20:10

Plzeň zvýší z pěti na šest počet členů představenstev Plzeňských městských dopravních podniků (PMDP) a Vodárny Plzeň, u Vědeckotechnického parku (VTP) změní jejich počet ze tří na pět. Zastupitelé města schválili úpravy stanov městských společností a dále tři členy nového sedmičlenného představenstva Plzeňské teplárenské, do níž vstoupila skupina EPH miliardáře Daniela Křetínského. Plzeň chce nechat všem členům stávající koalice (tvoří ji ANO, ODS, ČSSD a TOP 09) kontrolu ve firmách s majetkovou účastí města, řekl ČTK náměstek primátora pro správu a řízení majetkových účastí města Roman Zarzycký (ANO).

Nové vedení Plzně zvýšilo kontrolu nad městskými společnostmi
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

„Město k tomuto kroku přistupuje proto, aby zlepšilo kontrolu nad svými firmami a mělo pravidelně k dispozici strategické informace,“ uvedl. Tuto snahu avizovalo hned po říjnových volbách, kdy zřídilo strategický dozor nad firmami přímo náměstkem primátora.

Nově se předsedou představenstva PMDP stane právě první náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO), odborníkem pro daný obor bude v představenstvu generální ředitel firmy a dosavadní šéf představenstva Michal Kraus, jenž je držitelem drážní licence pro osobní přepravu. Ve Vodárně bude odborným garantem exředitel Miloslav Vostrý, předsedou představenstva firmy zůstane náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). Do čela představenstva VTP se postaví bývalý radní pro podnikání a dosavadní člen představenstva Petr Chvojka (OPAT).

Zastupitelstvo také schválilo své tři zástupce v novém sedmičlenném představenstvu Plzeňské teplárenské. Čtyři křesla v něm získala EP Infrastructure ze skupiny EPH, která je od listopadu 35procentním vlastníkem teplárny, zbylý podíl zůstal městu. To nominovalo do představenstva Romana Jurečka (ODS), Petra Fišera (ANO) a Marka Ženíška (TOP 09). Jurečko, vlivný plzeňský politik a podnikatel, byl do roku 2014 dlouholetým předsedou představenstva tehdy stoprocentně městské teplárny. Nyní je ještě šéfem představenstva VTP, kterou opouští. V éře Mirka Topolánka byl ve výkonné radě ODS a teď je jejím krajským místopředsedou.

Marek Ženíšek je místopředsedou celostátní TOP 09 a Petr Fišer je dlouholetým zaměstnancem teplárny a současně krajským i městským zastupitelem za ANO. V novém představenstvu už nebude generální ředitel Tomáš Drápela, který se začátkem tohoto měsíce stal po rezignaci Mirka Topolánka novým předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení ČR.

Zastupitelé dále nominovali na valnou hromadu teplárny Romana Zarzyckého, který bude hlasovat. Členem představenstva bude za druhého akcionáře, EPH, také bývalý československý premiér Marián Čalfa.

Plzeň je stoprocentním vlastníkem PMDP, Vodárny Plzeň, VTP, Obytné zóny Sylván, jež má na starost správu městských nemovitostí, Čisté Plzně, která se zabývá svozem a nakládáním s komunálním odpadem, Podnikatelského a inovačního centra BIC Plzeň, POVED - Plzeňského organizátora veřejné dopravy a Měšťanské besedy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…