Nové zprávy k tématu otevřenému u Moravce: Náš národní poklad. Kolem krouží Albrightová, Karel Janeček a celebrita z USA. Promlouvá informovaný občan

22.03.2017 10:11

O čem se po dnešních Otázkách začne mluvit, ptá se obvykle Václav Moravec. Tento týden mu prognóza vyšla, vystoupení geologa Václava Cílka totiž skutečně vyvolalo rozruch. Známý vědec v pořadu prezentoval některé alarmující informace týkající se lukrativních zakázek na těžbu lithia. Česká republika je prý díky tomu cílem zájmu mnoha světových těžařů, včetně známých i „známých“ firem.

Nové zprávy k tématu otevřenému u Moravce: Náš národní poklad. Kolem krouží Albrightová, Karel Janeček a celebrita z USA. Promlouvá informovaný občan
Foto: red
Popisek: Hejtman Netolický a Madeleine Albrightová

I Václav Moravec v pořadu hovořil o „zlatém pokladu nezměrné hodnoty“. Pod Krušnými horami se má nacházet plných šest procent světových zásob lithia. Na největším ložisku v oblasti Cínovce jej lze prý vytěžit až šest a půl milionu tun. Tento vzácný kov má přitom dnes široké využití v mobilních telefonech a dalších moderních technologiích.

Václav Cílek v pořadu varoval, že český stát zaspal a vůbec nemá naplánováno, jak s tímto „zlatým pokladem“ naložit. To by mohlo vést k tomu, že si to místo něj naplánují jiní. Reálně prý hrozí, že rudu bude těžit nějaká zahraniční firma, zisky připadnou jí a my české lithium dostaneme zpět jen v hotových výrobcích. Stát by podle něj měl mít zájem o to, aby vytěžená ruda byla v České republice přinejmenším zpracovávána.

„Na besedy chodí lidé, kteří říkají, že se voda zprivatizovala a nám už v Česku nezbylo nic. A teď bychom jim dali ještě lithium,“ pronesl Cílek. Podle něj hněv lidí narůstá právě u těchto věcí, u kterých to nikdo příliš neočekává.

Anketa

Kalousek tvrdí, že mu Babiš roku 2004 sliboval pomoc v politické kariéře, když on jako politik bude rozhodovat ve prospěch Agrofertu. Věříte tomu?

20%
hlasovalo: 11201 lidí

O CÍLKOVĚ VYSTOUPENÍ U MORAVCE VÍCE ZDE

Téma následně uchopil i server Týden.cz, který přidal konkrétní jména, která už si na krušnohorské lithium brousí zuby. Společně s tamním cínem a wolframem může prý mít hodnotu až tři biliony korun.

Největší šance získat lukrativní zakázku má podle serveru firma Geomet, spadající do australského koncernu European Metals Holdings, která již na Cínovci prováděla geologický průzkum. Jenom oznámení výsledků tohoto průzkumu vystřelilo akcie společnosti na burze na dvojnásobnou hodnotu.

To samozřejmě probudilo konkurenci, která nechce projekt zajímavý i ve světovém kontextu nechat ladem. Mezi prvními se přihlásila světová konzultantská společnost Albright Stonebridge Group. Nejedná se o shodu jmen, jde skutečně o společnost bývalé ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightové. Z dalších vážných zájemců je třeba zmínit společnost Cínovecká deponie, kterou založil miliardář a známý bojovník proti korupci Karel Janeček a na projektu spolupracuje s regionálním politikem a podnikatelem Martinem Hausenblasem.

Všechny by však mohl přebít Elon Musk, americký miliardář a podnikatel, provozující například společnost Space X, vyrábějící rakety do vesmíru. Musk se prý živě zajímá o těžbu lithia. Česku chce v rámci spolupráce nabídnout třeba to, že zde postaví továrnu na elektroauta Tesla.

VÍCE ZDE

O kauzu krušnohorského lithia se dlouhodobě zajímá Jiří Vítek, někdejší policejní odborář, dnes předseda strany Patrioti. Ten hovoří dokonce o šedesáti pěti milionech tun rudy lithia. Jeho cena na trzích přitom za posledních třináct let v souvislosti s vývojem moderních technologií stoupla na čtyřnásobek. Nemluvě o cínu, jehož cena stoupla na pětinásobek jen za poslední dekádu a kterého je pod Cínovcem také značné množství.

„Dopadne to skutečně tak, že Tesla nám tady postaví montovnu za státní podpory, zaměstná za pár šupů sto pracovníků z Česka, kteří budou rádi za 15 tisíc hrubýho a zisk půjde stejně jako u vody do zahraničí? A lithium bude těžit zahraniční firma, která bude zisk ‚odvážet‘ do zahraničí?“ burcoval Vítek již v lednu, kdy téma prošumělo bez zájmu veřejnosti.

„Jestli necháme potichu tuto krádež spát, tak se zase se někdo na náš úkor napakuje, vytěží naše lithium a nám tu zbude zdevastované okolí těžby, poškozená krajina a lithium budeme dál draze kupovat,“ varuje dále Vítek.

CELÝ TEXT JIŘÍHO VÍTKA ZDE

Elektromobily mají podle něj velkou budoucnost. Ne proto, že by byly tak skvělé, ale proto, že je zkorumpovaní politici budou jako ekologicky čisté dopravní prostředky s dojemným příběhem lidem vnucovat, zavedou se na ně kvóty a nakonec budou i běžní řidiči brutálním zdaněním „špinavých“ aut dotlačeni k používání elektromobilů, ve kterých je lithium nepostradatelné.

„Lid bude tleskat a závislost na ropě se vystřídá za závislosti na lithiu. A naše děti, vnučky, vnuci si budou drbat hlavu, proč jejich otcové, dědové, babičky prodali jejich případný blahobyt za pár stříbrných. Nechme toto bohatství našim vnukům, na nás je jim ho uchránit,“ vzkazuje Vítek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…