Nově zvolení senátoři složili slib. Jedno křeslo v horní komoře je ale ještě prázdné

16.11.2016 12:02

Nově zvolení senátoři při dnešní ustavující schůzi Senátu složili ústavou předepsaný slib a ujali se mandátu. Horní parlamentní komora ale navzdory tomu kompletní není. Chybí v ní zástupce za Mostecko. Volby, v nichž v tomto obvodu obhájila místo v Senátu Alena Dernerová, zrušil soud. Voliči na Mostecku budou senátora vybírat v opakovaných volbách na konci ledna.

Nově zvolení senátoři složili slib. Jedno křeslo v horní komoře je ale ještě prázdné
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Noví i staronoví senátoři slíbili věrnost České republice, dodržování její Ústavy a zákonů a také to, že svůj mandát budou „vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí“. Slib složilo 26 senátorů zvolených v řádných říjnových volbách.

První schůzi Senátu v povolebním složení zahájila tradičně státní hymna. Při schvalování návrhu programu schůze vyvolal mírné pozdvižení v sálu Jan Horník (STAN), který z řečniště poukazoval na to, že hlasoval pro, na zařízení ale měl „čekající hovor“. Předsedající Milan Štěch (ČSSD) už před tím upozornil na to, že nově zvolení senátoři mohou rozhodovat hlasováním až po složení slibu. Horník ve volbách obhájil mandát na Karlovarsku.

Volby na Mostecku se musí opakovat z rozhodnutí Nejvyššího správního soudu, který říjnové hlasování označil za neplatné. Soud vyhověl stížnosti části rozpolceného hnutí Severočeši.cz, která nepovažovala vítěznou lékařku Dernerovou za řádnou kandidátku tohoto uskupení. Magistrát v Mostě podle soudu chyboval, když nezohlednil odvolání její kandidatury.

Zřejmě nejsledovanějším bodem schůze Senátu, které se kvůli nemoci neúčastní jen František Čuba (SPO), bude volba vedení horní komory, tedy předsedy a následně místopředsedů. Na rozdělení pozic se dohodli předsedové pěti senátních frakcí. Předsedou Senátu má zůstat Štěch, i když hlasy mu dát nechtějí senátorské frakce KDU-ČSL a Starostů. Důvodem je pročínské prohlášení čtyř ústavních činitelů, pod nímž je Štěch podepsán.

Vedení Senátu by mělo zůstat pětičlenné. Jediná změna má nastat v obsazení funkcí dvou místopředsedů. Křeslo po Zdeňku Škromachovi (ČSSD), který mandát neobhájil, má obsadit Jiří Šesták z klubu Starostů. Nástupcem Přemysla Sobotky se stane teplický primátor Jaroslav Kubera (oba ODS). Místopředsedy by měli zůstat Ivo Bárek (ČSSD) a Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislých.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…