Novela ukrajinského zákona rozzuřila rebely i ruského ministra zahraničí

18.03.2015 13:51

Ukrajinští zákonodárci včera pozměnili zářijovou právní normu, která v souladu s minskou mírovou dohodou zaručovala vzbouřencům na východě země značnou míru samosprávy. Novela ukrajinského zákona o samosprávě povstaleckých území nyní nově podmiňuje nový správní režim konáním mimořádných místních voleb. Dnes na krok ukrajinského parlamentu zareagoval tvrdou kritikou ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Novela ukrajinského zákona rozzuřila rebely i ruského ministra zahraničí
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Dnes v Moskvě prohlásil, že ještě v úterý naléhavě vyzval své kolegy v Berlíně a v Paříži, aby přiměli ukrajinskou stranu "splnit to, co podepsala". Podle ruského ministra je novela zákona "alarmujícím porušením politické části minské dohody," která kromě příměří a výměny zajatců předpokládá i správní decentralizaci.

"Kyjev se snaží přepsat mírové dohody, hrubě je porušuje. Samosprávu podmiňuje osvobozením takzvaných okupovaných území a výměnou prakticky všech zvolených zástupců za bůhvíkoho," prohlásil Lavrov. "Je to pokus doslova obrátit dohody vzhůru nohama."

Vůdci separatistů: Kyjev sabotuje mírový proces

Hrozbou obnovení bojů v Donbasu dnes doprovodili svůj komentář ke krokům ukrajinského parlamentu vůdci východoukrajinských "lidových republik". Alexandr Zacharčenko a Igor Plotnickij ve společném prohlášení uvedli, že Kyjev sabotuje mírový proces. Prezident Petro Porošenko a ukrajinští poslanci novelou zákona o samosprávě "porušili zákon, který loni sami schválili," uvádí se v prohlášení.

"Závěr je jasný: Kyjev nestojí o mír. Vojenskou, politickou i morální porážku utrpěla Ukrajina už nejednou. Budiž, bude bita znovu, tolikrát, kolikrát to bude třeba pro konečné zničení ukrajinských válečníků," uvádí se v dokumentu.


 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …