Noví ateisté jsou trapní sektáři, vzkazuje kněz Halík přes Respekt

11.05.2014 10:01

Časopis Respekt se ve svém novém vydání zabývá fenoménem nového ateismu. Mezi jeho zastánce patří americký neurovědec a filozof Sam Harris nebo evoluční biolog Richard Dawkins. Oba kritizují náboženství a tvrdí, že se lidstvo bez něj dobře obejde. Jejich názory komentuje český katolický kněz a sociolog Tomáš Halík.

Noví ateisté jsou trapní sektáři, vzkazuje kněz Halík přes Respekt
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Kritici Bible Harris a Dawkins poukazují na netolerantnost Starého zákona. Halík ale upozorňuje, že například Dawkins nečetl snad ani jednu odbornou teologickou knihu o výkladu biblických textů.

Podle Halíka Bible svědčí o vývoji chápání Boha. Jedná se o jakousi knihovnu, která vznikala v době delší než tisíc let. Podle něj není možné diskreditovat dnešní křesťany pomocí dokumentů o archaickém kmenovém chápání náboženství. Prý je to stejné, jako kdyby dnešní vědu zesměšňoval poukázáním na přírodovědecké názory starověku.

Halík připouští, že bůh, jak si ho představoval starý materialismus, neexistuje. Bůh se nemůže stát vědeckou hypotézou či mechanickou příčinou vzniku světa. „Nevěřím v Boha jakožto `nadpřirozenou bytost` za kulisami přírody a dějin, nýbrž věřím křesťansky v trojjediného Boha. V Boha, který je nevýslovnou hlubinnou dimenzí skutečnosti a pramenem bytí (kterého Ježíš nazývá metaforicky otec). V Boha, jehož sebepředstavujícím Slovem je lidství Ježíše z Nazaretu (`Syna`). V Boha, který `je nám bližší než naše vlastní srdce`, je `já našeho já` (Ducha),“ vysvětlil Halík.

Hnutí nového ateismu se stalo obskurní sektou. Jeho misionáři připomínají americké duchovní z televize

Nový ateismus považuje kněz Halík za přesnou kopii náboženského fundamentalismu. Mluví také o jistém primitivismu a aroganci propagátorů tohoto směru, kteří tvrdí, že jejich pravda je jediná.

„Hnutí `nového ateismu` se podle mého názoru stalo obskurní sektou, kopírující to, proti čemu povstali, americký evangelikální fundamentalismus. Jeho misionáři typu Dawkinse a Krausse připomínají americké teleevangelisty (propagátoři, kteří šíří křesťanství prostřednictvím televize) – domnívám se, že oba typy myšlení v evropské kultuře působí poněkud trapně,“ míní Halík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…