Novina: Británie kašle Evropské unii už i na toto

20.07.2016 11:04

Britská premiérka Theresa May se připravuje na své první osobní setkání s kancléřkou Angelou Merkelovu, se kterou by měla dnes povečeřet. Zítra se poté setká i s prezidentem Francoisem Hollandem. Mezitím však přišla z „čísla 10“ důležitá zpráva. Velká Británie se vzdává svého nadcházejícího předsednictví v Evropské unii.

Novina: Británie kašle Evropské unii už i na toto
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Poté, co britští voliči rozhodli v referendu o vystoupení z Evropské unie, vzdává vláda země i předsednictví v Radě EU. V této pozici se členské státy pravidelně střídají po šesti měsících a po schválení Lisabonské smlouvy z roku 2009 každý předsedající stát úzce spolupracuje se dvěma dalšími. V období od 1. července do 31. prosince letošního roku Radě EU předsedá Slovensko a tříčlennou skupinu doplňuje Nizozemsko a Malta.

Oznámení Velké Británie je sice poněkud překvapivé, ale dalo se vzhledem k hlavním úkolům každé předsednické země očekávat. Jen stěží by Britové mohli vymezovat dlouhodobé cíle EU a přicházet s hlavními tématy, kterými by se měla Rada EU zabývat v příštím roce a půl. Britská premiérka a další členové vlády se nyní budou soustředit na budoucí vyjednávání o odchodu z Evropské unie.

Jak však May konstatovala, v tomto roce již patrně k formálnímu zahájení jednání nedojde, protože nejprve musí vše probrat s vládami Skotska, Walesu a Severního Irska. Právě od setkání s Merkelovou se bude podle BBC odvíjet, v jakém tónu budu jednání vedena. May se, stejně jako krátce před tím ministr zahraničí Boris Johnson, nechala slyšet, že odchod země z EU neznamená zpřetrhání vztahů s jednotlivými členskými státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…