Novinář Dvořák: Putin byl nervózní. Okřikoval tazatele

05.03.2014 11:12

Moderátor a komentátor Libor Dvořák shrnul pro ČRo Plus výroky ruského prezidenta Vladimira Putina z včerejší tiskové konference v sídle Novo-Ogarjovo. „Na Ukrajinu teď vojensky nemíříme, ale bude-li třeba, uděláme to,“ takové je podle něj patrně hlavní sdělení Putinova vystoupení. Celý Dvořákův text naleznete i na serveru ParlamentníListy.cz.

Novinář Dvořák: Putin byl nervózní. Okřikoval tazatele
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Libor Dvořák uvedl, že ruský prezident podle očekávání trval na nelegitimnosti nové ukrajinské státní moci v Kyjevě a na tom, že co se koncem února na Ukrajině odehrálo, byl „ozbrojený státní převrat“. 

Z tohoto důvodu je pro Putina Viktor Janukovyč i nadále právoplatným prezidentem Ukrajiny, i když si je prý vědom, že tento muž v politice skončil.

„Pokud jde o Janukovyčův podíl na odstřelovačské palbě do kyjevských demonstrantů, která odnesla desítky lidských životů, Putin tvrdil, že ukrajinský prezident naopak jednotky Berkutu z Kyjeva stáhl – i přesto, že on sám ho varoval před chaosem, který by do Kyjeva poté mohl přijít… Na druhé straně ovšem připustil, že Viktor Janukovyč a jeho zkorumpovaná státní moc byly významným faktorem toho, co se na Ukrajině odehrálo a odehrává…“ vyzdvihl z odpovědí Vladimira Putina Dvořák. 

Krym se Putinovi v mnoha ohledech vymyká z rukou

Dvořák nepřehlédl, že Putin opět obvinil „imperialisty“, kteří podle něj už podruhé přivezli know-how, jak povalit momentální státní moc, a obvinil Západ, že zmiňovaný „státní převrat“ inspiroval a přímo ho pomohl uskutečnit. „O své úloze ve vzniku ukrajinské krize těsně před vilniuským summitem se ovšem nezmínil. Pokud jde o případné západní ekonomické sankce, označil je za 'kontraproduktivní'. Záměr zemí skupiny G7 nepřijet na chystanou schůzku uskupení do Soči komentoval lapidárně: Když nechtějí, ať nejezdí…“ odhaluje podle Dvořáka Putin svůj postoj.

Celý text Libora Dvořáka ZDE:

Podle Libora Dvořáka bylo možná nejdůležitějším sdělením předloženým vybraným novinářům „Putinova evidentní nervozita a chvílemi až ztráta sebeovládání. Okřikoval novináře, že jeho otázkám nerozumějí či že o probíraných věcech nic nevědí a bylo na něm znát, že se mu situace na Krymu, byť vojensky zvládnutá bezchybně, zřejmě v mnoha ohledech vymyká z rukou,“ odečetl z Putinova vystoupení komentátor a moderátor ČRo Libor Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…