Novinář Etzler o Haně Lipovské: Ta špinavá č*bka

07.04.2021 21:24

Zasedání Rady České televize poprvé ve své historii proběhlo za asistence policie, ta na jednání doprovázela členku rady Hanu Lipovskou, ochranku má přidělenou kvůli výhrůžkám. Mezi novináři i bývalým zpravodajem České televize to vyvolalo značný rozruch, na adresu Lipovské vedou na sociálních sítích dlouhé a značně peprné diskuse. Nešetří ani kritikou na činnost Policie ČR, kterou viní ze zastrašování. Olej do ohně Lipovská na dnešním jednání rady přilila pak ještě tím, že neváhala obvinit ředitele České televize Petra Dvořáka ze střetu zájmů.

Novinář Etzler o Haně Lipovské: Ta špinavá č*bka
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tomáš Etzler, novinář, bývalý zpravodaj v Číně

Kvůli údajně přidělené policejní ochrance, se kterou Lipovská na jednání rady ve středu dorazila, předseda Rady ČT Pavel Matocha odpoledne schůzi skoro na hodinu a půl přerušil. On-line přenos nechal vypnout s tím, že se rada musí interně poradit.

V české internetové obci se neobvyklá situace na půdě Rady ČT bouřlivě řešila. Dlouholetý zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler se pustil do kritiky policie. „Dnes policie opět národu potvrdila, komu a čemu slouží. Ztrácí důvěru lidí, ale je jí to úplně jedno, protože pro běžné občany nepracuje,“ napsal ve svém tweetu s tím, že navrátit jí nějakou kredibilitu bude stejně obtížné jako navrátit důvěru vládě nebo Hradu.

Řešilo se i to, zda se doprovod Lipovské prokázal policejními průkazy. „Na půdu ČT vstoupili spolu s paní Lipovskou dva policisté v civilu. Nemají žádné povolení ke vstupu do budovy. Tvrdí, že jsou z pražské policie. Stojí před místností, kde zasedá Rada ČT,“ informoval odpoledne o aktuálním dění na půdě Rady ČT novinář Jiří Hynek.

„Já vím, že v téhle zemi je možné vše, ale tomu se nechce věřit. Oni ukázali na vrátnici průkazy? Policie se přece nemůže podílet na politických akcích,“ reagoval na jeho tweet po chvíli Etzler.

Hynek pak upřesnil, že se pánové „ohánějí“ policejními průkazy. Ani to ale podle Etzlera není dostatečné pro to, aby se celého jednání rady účastnili. „Ale ani s průkazy přece nemohou bez pověření vlézt, kam se jim zlíbí, zvlášť když si je tam přivede nějaká zmanipulovaná špinavá čubka, co ani není zaměstnankyní ČT,“ nebral si servítky. Policisté nakonec zůstali po dobu zasedání na chodbě před místností.

Šéfredaktor Respektu Erik Tabery napomenul Etzlera, aby se se svými sprostými výrazy krotil. „Tomáši, tohle nejde. Urážky do debaty nepatří,“ zapojil se do diskuse.

Obratem přišla Etzlerova odpověď zdůvodňující použití ostrých výrazů: „Eriku, naprosto chápu tvůj argument. Sám se jím, alespoň tady, v drtivém počtu případů řídím. Zároveň věřím, že Lipovská a jí podobní a celý ten gang, co je řídí, představují pro ČR obrovské nebezpečí a že slušnost ctí stejně jako fakta či fair play hru, tedy nijak,“ argumentoval s tím, že oni na politickou korektnost u svých protivníků spoléhají, aby je při první příležitosti zlikvidovali ranou do zad. „Myslím, že jsme v bodu, kdy je třeba sundat rukavičky a nazývat věci tím, čím jsou,“ hájil se Etzler.

Policie ČR na svých twitterových stránkách k ochraně Lipovské uvedla, že v budově ČT neprovádí úkony trestního řízení ani šetření jakkoli související s činností České televize. „Policisté zde plní úkoly podle zákona, které souvisejí s potenciálním ohrožením života a zdraví konkrétní fyzické osoby,“ upřesnila.

 

 

Pro Etzlera bylo značně zarážející skutečností, že je radní Lipovská v budově ČT vystavována nebezpečí. „Nějak mi nedochází, kdo by Lipovskou v budově ČT ohrozil. Ředitel Dvořák? Nora Fridrichová? Některá z maskérek? Podle mě jde o zastrašování a vyhrožování. Někteří teď tvrdí, že se policie nechala zneužít. Nenechala. Aktivně se na zastrašovací akci podílela,“ sdílel svůj názor.

Co následovalo dnešní napjatou atmosféru na zasedání Rady ČT, ještě vyeskalovalo. Po zahájení zasedání Rady ČT, kam se Lipovská dostavila s údajně přidělenou policejní ochrankou, konstatovala, že generální ředitel ČT Petr Dvořák se nachází ve střetu zájmů. Jako důvod uvedla jeho dlouholeté majetkové účasti a spoluvlastnictví počítačové firmy Gopas. Česká televize si podle ní objednala školicí služby u firmy Gopas, kterou Petr Dvořák spoluvlastní.

Podle Lipovské tím porušuje zákon o České televizi a zákon o střetu zájmů. Rada ČT již uložila Dvořákovi, aby možný střet zájmů vysvětlil, informovaly Novinky.

Původní zdroj ZDE.

Dvořák to odmítá. Označil to za snahu Lipovské agendu Rady ČT politizovat.„Obvinění radní Lipovské považuji za manipulativní a do velké míry zmatené. Pokud bych dnes měl možnost se jednání Rady ČT účastnit, jednoduše bych na vše odpověděl a konspirace kolem propojení firem vyvrátil. Trvám na tom, že nejsem ve střetu zájmů a že to, že od devadesátých let vlastním podíl ve společnosti Gopas, která poskytuje IT školení, není nic nezákonného ani nemorálního,“ sdělil.

„Krok, kterým radní Lipovská postoupila jakési materiály k posouzení Bezpečnostní radě státu vedené premiérem a bezpečnostním výborům Parlamentu, považuji za extrémní výraz politizace agendy Rady ČT,“ doplnil.

Po zapnutí mikrofonů pro přenos novinářům přijala rada dvě usnesení. Dvořák má do tohoto pátku 9. dubna vše Radě ČT podrobně vysvětlit a dozorčí komise Rady ČT má do 21. dubna vše podrobně prošetřit, zejména konkrétní obchodní vztahy mezi ČT a Gopasem.

CELÉ PROHLÁŠENÍ ŘEDITELE DVOŘÁKA


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…