Novinář Hlasu Ruska šíří podrobně vylíčenou katastrofální teorii, jak dopadne Ukrajina

06.08.2014 10:57

Americký spolupracovník Hlasu Ruska Andrew Korybko je přesvědčen, že Ukrajina spěje k vojenské diktatuře. Podle něj prý hrozí, že prezident Porošeno bude svržen nacionalistickými silami a Západ se bude muset spolehnout na podporu ukrajinské armády. Ta je však podle jeho názoru v rozkladu.

Novinář Hlasu Ruska šíří podrobně vylíčenou katastrofální teorii, jak dopadne Ukrajina
Foto: KPR
Popisek: Miloš Zeman s nově zvoleným prezidentem Ukrajiny Petrem Porošenkem

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

„Ukrajinský prezident Petro Porošenko nedávno obvinil polovinu parlamentu z toho, že je pátou kolonou Ruska. A to ve chvíli, kdy poslanci neschválili návrh zákona, podle kterého by byli představitelé Doněcké a Luhanské lidové republiky považováni za teroristy. Porošenko se tak snaží zahrát na nacionalistickou strunu a získat na svoji stranu takto zaměřené voliče. Zároveň tím chce odstranit zbytky ukrajinské demokracie a dostat zemi do absolutního područí oligarchů. Západ mezitím podporuje ukrajinskou armádu v antiteroristických operacích, byť je armáda na pokraji sebedestrukce. Ukrajina se tak za hlasitého potlesku Západu pomalu, ale jistě stává vojenskou diktaturou," kritizuje Korybko Západ i Porošenka.

Nesouhlasíte s článkem, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Martina Bursíka (z 6. 8.) Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody, Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Pehe, Marty Kubišové, Petry Procházkové, Martina Bursíka (z 23. 6.), šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové či Džamily Stehlíkové.

Porošenko podle Korybka hraje nebezpečnou a špinavou hru. „Neposlušným poslancům dává jasný signál, že by je mohl stihnout osud jejich komunistických kolegů. Činnost komunistické strany byla před několika dny pozastavena na neurčito na základě vágních obvinění z podpory proruských povstalců. Porošenko se snaží získat podporu nacionalistů, ale neuvědomuje si, že ti se nebudou chtít smířit s vedlejší rolí. Tím, jak pomáhá zvýšit jejich kredit, rostou jejich ambice i síla na úkor jeho postavení. Brzy se může stát, že už jej tyto nacionalistické síly nebudou potřebovat a zbaví se jej. Političtí stratégové na Západě si všechny tyto okolnosti dobře uvědomují. Proto tolik podporují armádu, kterou považují za záložní variantu, jak si udržet vliv v zemi, pokud Porošenko padne," domnívá se Korybko. 

„Také proto Spojené státy poslaly ukrajinské armádě už přes 50 milionů dolarů, aby mohla pokračovat v tzv. antiteroristických operacích. Dále se připravují dohody, které by z Ukrajiny udělaly největšího spojence Západu mezi zeměmi, jež nejsou přímo členy NATO. V plánech do budoucna se počítá také s výcvikem ukrajinské Národní gardy kalifornskou Národní gardou. Na Ukrajinu navíc ještě tento měsíc dorazí američtí vojenští experti. Mezitím Evropská unie zrušila svůj zákaz prodeje zbraní na Ukrajinu, který vešel v platnost po majdanských událostech, v průběhu kterých bylo zastřeleno asi 90 demonstrantů. Paradoxní je, že současná vláda má na svědomí desetkrát více obětí a embargu na dovoz zbraní již čelit nemusí," podivuje se nečitelnému přístupu ze strany EU Korybko. 

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Západ se podle mínění Korybka domnívá, že v případě pádu Porošenka se bude moci spolehnout na ukrajinskou armádu. Ta by podle uvažování západních stratégů měla pokračovat v ekonomické i politické integraci Ukrajiny s Evropskou unií a USA. „Hlavní vadou této strategie je ovšem neutěšený stav ukrajinské armády. Dezerce, špatné podmínky, nedostatečně dodávky zbraní, potravin i vybavení. K tomu masové protesty proti mobilizaci. Ukrajinská armáda prostě nemůže být pro Západ spolehlivým partnerem. Zbraně ze Západu se navíc mohou snadno dostat do rukou extremistů. Může se tak naplnit libyjský scénář, kdy se armádní vojenské složky zhroutí a nacionalisté se zmocní amerických zbraní a i díky výcviku od amerických poradců budou pokračovat v teoristických operacích," nastiňuje Korybko černý scénář budoucích událostí. 

„Porošenkova taktika je rovněž zřejmá. I nadále bude udržovat zemi napětí z obav před smýšleným vnitřním nepřítelem. Slova jako pátá kolona, ruská hrozba či teroristé se budou v jeho projevech objevovat velmi často. Souběžně s tím bude utahovat smyčku demokracii a svobodě země i celý státní aparát. To se vlastně ale děje už několik týdnů. Před měsícem byl např. ukrajinskou tajnou službou unesen britský novinář Graham Phillips. Pětatřicetileý novinář byl mučen a poté vyhoštěn ze země z důvodu toho, že je spolupracovníkem `nepřátelského` kanálu, tedy ruského televizního kanálu. Podmínky pro práci zahraničních žurnalistů jsou na Ukrajině už nyní neúnosné. Příklad Phillipse rozhodně není ojedinělý," informuje Korybko. 

„Petro Porošenko plánuje využívat i nadále ochranu NATO a Evropské unie. Chce tak získat legalizující pečeť pro své uchopení moci v zemi. To se mu ostatně daří na výbornou, protože Západ jej nadšeně podporuje od samého počátku jeho politického vzestupu. Zvítězit ve válce na jihovýchodě země pro Porošenka není až tak důležité. Mnohem více mu záleží na tom, aby upevnil politickou moc svoji i své politické kliky. Nesmíme zapomenout, že Porošenko je stále především oligarcha a až poté prezident. Neustále však hrozí, že bude svržen těmi samými nacionalistickými silami, které jej přivedly k moci. Proti tomu může být i armáda bezmocná. Buď jak buď, zapomenout bychom neměli na to, že právě ony tolik Porošenkem vzývané západní hodnoty stojí za celou katastrofou, do které se Ukrajina řítí," uzavírá Korybko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …