Novinář Hvížďala naříká nad neschopností pravice v boji se Zemanem

03.07.2013 14:07

Novinář Karel Hvížďala popisuje svůj dojem z české politiky, do které nahlédl uprostřed současné krize po týdenním pobytu v zahraničí. A oproti svým dosavadním názorům nečekaně oceňuje prezidenta Miloše Zemana, byť připouští, že předtím na něj koukal poněkud nevraživě.

Novinář Hvížďala naříká nad neschopností pravice v boji se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spisovatel a publicista Karel Hvížďala

Po týdenní abstinenci však prý viděl politického profesionála, který se chová tvrdě, ale tak, jak již před svým zvolením avizoval. „Zatímco politici na jeho důsledné a zřetelné kroky nebyli a nejsou doteď vůbec připraveni a neustále se diví,“ poznamenává Hvížďala. Působí prý dojmem, že jsou zahleděni výhradně do svých představ. ODS do toho, že příští premiérkou bude Miroslava Němcová, TOP 09 zase do toho, že po předčasných volbách ovládne pravici.

A nejlepší jsou sociální demokraté, kteří nejprve křičeli, že chtějí předčasné volby, a nakonec se začnou domáhat vlastního pokusu na sestavení vlády, aniž by jim došlo, že prezident by něco takového udělal pouze v případě, že by věřil, že tím stranu rozštěpí.

Celý text Karla Hvížďaly ZDE.

„Svědčí to o tom, že politici vlastně s těmito kroky Miloše Zemana vůbec nepočítali, i když s nimi mohli počítat, stejně jako prezident počítá předem s jejich neschopností na věci včas a důsledně reagovat a klást mu podmínky,“ poznamenává komentátor na svém blogu na Aktuálně.cz. Nikdo z nich není schopen ani okřiknout prezidentova kancléře za skandální výroky, kterými ignoruje výsledky voleb i samotnou zákonodárnou moc.     

Prezident Miloš Zeman podle něj nepotřebuje hrát vabank a vyvolávat konflikty, pokud nemá jistotu, že v nich vyhraje. „Proto se lze domnívat s velkou pravděpodobností, že nechá recyklovanou Rusnokovu prezidentskou vládu v demisi vládnout tak dlouho, dokud se mu nepodaří rozštěpit sociální demokraty nebo pravici, aby tuto vládu ve sněmovně podpořili či vyvolali předčasné volby,“ odhaduje Hvížďala.

Pokud by pravicové strany byly v lepší kondici, mohly by podle Hvížďaly poukazováním na autokratické tendence prezidenta ještě změnit výsledky příštích voleb. Jenže není moc pravděpodobné, že se jim to podaří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…