Novinář Kmenta utíká před šéfem ANO: Jste kmotr a pásl jste Grosse, řekl jsem Babišovi a bylo zle

28.11.2013 7:25

Jaroslav Kmenta, známý investigativní novinář, odchází z deníku MF Dnes, se kterým byly jeho „objevy“ dlouhodobě spojeny. V magazínu Reflex vysvětloval důvody, které lze shrnout do jednoho jména - Andrej Babiš. Není prý schopen působit pod člověkem, o kterém díky své profesi ví možná až příliš.

Novinář Kmenta utíká před šéfem ANO: Jste kmotr a pásl jste Grosse, řekl jsem Babišovi a bylo zle
Foto: Daniela Černá
Popisek: Babiš si na akci mimo jiné postěžovat, že v ČT vládne cenzura

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

"Chci si uchránit maximální svobodu, takže nemůžu dělat investigativní novinařinu pro politika Babiše ani pro oligarchu Babiše,“ vysvětluje novinář. Zachoval by se prý stejně, kdyby jeho noviny koupil Sobotka nebo Schwarzenberg. Jako investigativec má totiž svou pozornost zaměřenou na ty, co jsou právě u moci. A v tomto případě prý navíc nemá skutečně žádné iluze.

„Díky tomu, že pátrací novinařinu dělám strašně dlouho, vidím do střev víc, než je asi zdrávo. A pro mě Babiš samozřejmě nemůže být nositelem nové morálky. Naopak ho řadím mezi podnikatele s ambicí ovládat republiku, které jsme v našich novinách rozebrali do mrtě,“ říká dále.

Hned na první schůzce, když Andrej Babiš přišel do Mladé fronty, mu prý řekl, co si o něm myslí. Na rovinu se jej prý zeptal, zda mu nebude vadit, když na první stránce novin bude obrovský titulek „kmotr Babiš“. Miliardář se prý velmi podivil, jak si o něm může někdo myslet, že je kmotr. „Já přece nekradu z veřejných peněz. Vy mi chcete říct, že jsem totéž co Janoušek, Rittig nebo podobně?“ rozčiloval se prý. Načež mu prý Kmenta vpálil: „Vždyť jste pásl Grosse“ a připomněl mu například i Ivana Langera.

V dalším průběhu rozhovoru pak zavzpomínal, jak dělal v roce 2005 s Babišem první rozhovor. Když už se po vypnutí diktafonu chystal odejít, chtěl si Babiš ještě povídat, zeptal se jej tedy na jeho vztahy s Grossem. Miliardář se prý přímo rozkřičel. „Ten se řídit nedá. Já jsem mu tady řekl, aby něco urobil a jak myslíte, že to dopadlo? Je neschopný, si tam postavte prkno, od něj se to bude odrážet lepší. On je pod pantoflem, bez svojí ženy nerozhodne nic,“ vykládal mu prý o tehdejším ministerském předsedovi.

Pak ještě Kmenta zavzpomínal, jak se mu Babiš pokoušel vnutit dokumenty dokazující manipulaci s pozemky za Prahou. Kauzu nakonec zveřejnily jiné noviny a vedla k odvolání ministra Petra Zgarby, který se zabýval zemědělstvím, tedy oborem, o který měl Andrej Babiš eminentní zájem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…