Novinář: Korupce je jako komunisti v 90. letech. Všichni se na ni vymlouvají, hlavně líní a neúspěšní

04.02.2014 11:01

Komentátor Lidových novin Martin Zvěřina ve svém sloupku píše o „Ubohé korupci“, otloukánkovi, na něhož dnes všichni svádí všechny své neúspěchy. Korupce je dnes prý v podobné pozici jako komunisti v devadesátých letech - v pozici univerzální výmluvy.

Novinář: Korupce je jako komunisti v 90. letech. Všichni se na ni vymlouvají, hlavně líní a neúspěšní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Zvěřina si bere k ruce statistiku Eurobarometru, podle které je o rozšířenosti korupce v naší zemi přesvědčeno 95 procent obyvatel. Přímou zkušenost s ní přitom má pouhých 8 procent. Proto prý průzkum ani tak nevypovídá o míře korupce, jako spíš o společnosti.

Mluvit o korupci a hledat za ní vysvětlení čehokoliv je totiž podle komentátora neobyčejně pohodlné. „Na korupci lze svést leccos, vlastní chyby, nedostatečné pracovní nasazení, nedůslednost i selhání. Spoustu situací lze `vysvětlit` tím, že v tom byla nějaká levota,“ myslí si komentátor.

„Korupce v Česku funguje jako komunisti v devadesátých letech. Ti tehdy také `mohli` skoro za všechno,“ doplňuje. Podle Zvěřiny by bylo velmi zajímavé zjistit, zda ti, kteří na korupci nadávají, někdy sami nějakou korupční nabídku, například u lékaře, s potěšením nevyužili.

Pokud by tomu tak bylo, tak statistika nelhala a korumpujeme se tu všichni navzájem. Jenže v tom případě je dost problematické něco vyčítat „těm nahoře“. V opačném případě je korupce jenom oblíbeným zaklínadlem, které ve skutečnosti naši společnost až tolik netrápí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…