Novinář Krystlík uhodil na Zbořila: S Němci ze Sudet to bylo úplně jinak

10.06.2014 20:38

Politolog Zdeněk Zbořil neříká pravdu, tvrdí česko-německý spisovatel a novinář Tomáš Krystlík v reakci na článek, který vyšel v pondělí na serveru ParlamentníListy.cz.

Novinář Krystlík uhodil na Zbořila: S Němci ze Sudet to bylo úplně jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Zbořil v souvislosti s tím, že poválečné Československo se Pařížskými dohodami v prosinci 1945 vzdalo válečných reparací, uvedl, že válečné škody  budou Československu kompenzovány konfiskací majetku říšských Němců, tedy těch, kteří se přihlásili k říšskému občanství. Těch mělo být 90 procent. Takové tvrzení je ale podle Krystlíka zcela nepravdivé.

Podle Krystlíka byl do uspokojování reparačních nároků jednotlivých států zahrnut „německý zahraniční majetek“. Nebyl to prý ale „majetek, který byl vlastnictvím země Společnosti národů nebo jejích příslušníků v době její anexe nebo okupace Německem“. „Tedy, do reparací nebyl majetek Němců českých zemí (sudetských Němců, československých Němců) vůbec zahrnut! Kdyby tomu tak nebylo, tak by jejich obrovský majetek zanechaný v ČSR přetvořil Československo do role reparačního dlužníka, a to by po boku Německa hradilo reparace dalším 17 válkou poškozeným státům,“ upozorňuje Krystlík.

Celý text Tomáše Krystlíka ZDE

Jak dále vysvětlil, Němci českých zemí se se k „říšskému občanství" nepřihlašovali, protože jej dostali automaticky přiděleno, s výjimkou původně německého Hlučínska, kde jim bylo automaticky vráceno. „Pochybuji, že panu Zbořilovi nejsou tato fakta známa. Nezodpovězeno zůstává, proč veřejnost dezinformuje,“ dodal Krystlík.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…