Novinář Moláček se ztrapnil. A bylo to mimořádně veselé

22.04.2018 14:56

Jan Moláček, „nezávislý novinář“ dělící svou kapacitu mezi reportáže pro Wollnerovy Reportéry ČT, moderování debat v Českém rozhlase a psaní komentářů pro Aktuálně.cz, je prezentován jako jedna z největších hvězd mladé novinářské generace. Za svou práci byl v roce 2016 oceněn Novinářskou cenou Sorosovy nadace Open Society Fund. Nyní se mu však povedl pořádný trapas, který svou neústupností ještě vyšperkoval.

Novinář Moláček se ztrapnil. A bylo to mimořádně veselé
Foto: Vít Hassan
Popisek: Britský politik Nigel Farage přijel podpořit Svobodné do Prahy

Novinář Moláček sdílel na svém Twitteru text z webu anglického deníku Independent. Článek pojednával o tom, že Nigel Farage bojoval za vystoupení Británie z EU, a přitom dvěma svým dětem dovolil (v originále bylo použito slovo „admits“), aby měly německý pas.

Držitel novinářských cen si ovšem titulek přeložil tak, že Farage pro své děti německé občanství „zajistil“. A vše doplnil posměšným komentářem: „Tohle je prostě úplně, ale úplně nejvíc. Pro Británii zajistil odchod z EU, pro své děti – německé občanství.“

V diskusi pod jeho tweetem se takřka okamžitě ozvali čtenáři, kteří si nepřečetli jen titulek, ale celý článek, a z něj vyčetli, že Farage svým dětem žádný pas nezajišťoval. Realita byla taková, že dvě ze svých čtyř dětí má s dámou jménem Kirsten Mehr, která je jeho druhou manželkou, ačkoliv oba před rokem oznámili odluku. A paní Mehr, kterou si vzal v roce 1999, má německé občanství, které po ní získali i její potomci. Nigel Farage tedy pro své děti nic nevyběhával, německý pas získaly po své matce.

Internetoví komentátoři si novináře, který s oblibou bojuje s dezinformacemi, začali dost dobírat. „Šíření podobného bludu bych čekal v konspiračních skupinách na FB, ne od novináře,“ psal například jeden z nich.

Moláček se ovšem rozhodl místo přiznání chyby trvat na svém, a celou kauzu tím ještě vyšperkoval. „Jistě, je to díky matce, ale to snad na věci něco mění? Prostě děti NF budou mít výhody, o které NF děti většiny Britů připravil,“ odepsal.

„Píšete, že pro své děti zajistil německé občanství, a dáváte to do souvislosti s Brexitem. Není to pravda. Šířit mediální manipulace přece není v pořádku jen proto, že to zrovna zapadá do vašeho světonázoru,“ došla diskutérovi trpělivost.

„A co přesně není pravda?“ nechápal stále Moláček.

To už jeho oponent nevydržel a zeptal se, jak si Moláček představuje, že probíhal onen „akt zajišťování“, když zjevně proběhl několik desetiletí předtím, než o nějakém Brexitu někdo slyšel.

„Nevím, kde v tom vidíte nepravdu. Občanství zajistil a byl jedním z klíčových zastánců Brexitu,“ trval na svém Moláček.

Stejně zatvrzele odpověděl jinému diskutujícímu, který jeho tweet označil za „demagogii a účelové lži level Česká televize“. Moláček na námitku, že německé občanství mají děti po matce, odepsal: „Jistě, ale to snad na věci nic nemění, nebo jo? Prostě – to se to jednomu bojuje za Brexit, když ví, že jeho vlastních dětí se nedotkne,“ psal Moláček, který si zřejmě nezjistil, že Nigel Farage má z prvního manželství další dvě děti, které mají britské občanství a Brexit se jich dotkne.

Jan Moláček při víkendu pobavil i řadu dalších uživatelů Twitteru. „Jistě jim pořídil německou matku už s tímhle fikaným záměrem,“ spekulovala jedna z nich. „Dlouhej podfuk z 90. let,“ přidal s úsměvem další.

Mnoho dalších veselých reakcí pak inspirovala Moláčkova hláška „tohle je nejvíc“.

„To je fakt nejvíc, že Němci mají německé občanství,“ psal jeden z nich.

„Nejvíc je, když český nezávislý novinář převezme kachnu a vystaví na ní svůj komentář ovlivněný mnohdy závislým světonázorem. Ty děti, pane Moláčku, mají prostě německou matku. Jak prosté,“ odepsal novinářské hvězdě známý pravicový komentátor František Matějka.

Korunu všemu však na Facebooku nasadil Martin Konvička: „Moláček je nejvíc! Jeho rodiče nám zajistili veřejnoprávního idiota tím, že se spolu před lety měli rádi...“


 

reklama

autor: jav

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…