Novinář Plesl štípl Bakalu a nastínil ošklivý osud odkazu Václava Havla

03.10.2013 11:27

Zástupce šéfredaktora časopisu Týden Jaroslav Plesl v krátkém komentáři na svém facebookovém profilu vyjádřil prognózu, že význam odkazu Václava Havla nakonec bude mít stejnou váhu, jako má v Polsku bývalý prezident a někdejší vůdce protikomunistické Solidarity Lech Walesa. Tedy skoro žádnou.

Novinář Plesl štípl Bakalu a nastínil ošklivý osud odkazu Václava Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Podle Plesla v rozkladu odkazu zemřelého exprezidenta sehraje roli jeho spojení s miliardářem Zdeňkem Bakalou, které prostřednictvím financování Knihovny Václava Havla trvá dodnes.

Havlův odkaz dopadne jako Polák Walesa. Bude bezvýznamný…

„Off set Bakalovy privatizace Václava Havla je v tom, že se urychlí eroze jeho odkazu. Nakonec dopadne jako Walesa,“ napsal na svém FB profilu zástupce šéfredaktora Týdne Jaroslav Plesl, který dal ParlamentnímListům.cz souhlas se zveřejněním své poznámky.

Zdeněk Bakala byl přítelem Václava Havla. Po jeho boku se stále častěji objevoval na sklonku exprezidentova života. Platil a organizoval třeba oslavu jeho pětasedmdesátých narozenin.

Vedle toho dlouhodobě financuje Havlovu knihovnu včetně přestavby jejího nového sídla na pražských Hradčanech, což bylo mnohokrát terčem kritiky zejména z řad památkářů, kterým se nelíbilo, aby se historický ráz budovy v samém srdci hlavního města narušil vybudováním nového patra s klimatizačními jednotkami. Památkáři také nechápali, proč by v budově knihovny měl být například bazén.

Podezření ze spolupráce s komunisty a nápad na polsko-německý stát

Pleslovo porovnání s polským exprezidentem Lechem Walesou není náhodné. Ten se stal polskou hlavou státu v prosinci 1990. Během svého mandátu byl často kritizován, že neusiluje o dekomunizaci země. Walesa byl kritizován i kvůli častým střetům s vládou a parlamentem a obviňován z autoritářských sklonů. Podruhé už prezidentský úřad neobhájil.

O politický návrat se pokusil v roce 2000 a znovu usiloval o zvolení prezidentem. Nezískal ale ani celé jedno procento. Nyní je Lech Walesa soukromou osobou se zanedbatelným vlivem. Snaží se vyvracet podezření ze spolupráce s komunistickou tajnou službou. V poslední době například vystoupil s prohlášením, že by se Polsko mělo sloučit s Německem a vytvořit jeden společný stát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…