Novinář má strach z Ruska: Přečtěte si knihu hrozivých předpovědí

10.03.2014 11:23

Odvrátit nejčernější scénáře ukrajinsko-ruského konfliktu sankcemi a omezením obchodování s Ruskem je pouze mlácení prázdné slámy. Diplomat a bývalý velvyslanec na Ukrajině Pavel Máša píše o tom, že Putinovo tažení je možné zastavit pouze silovou politikou Západu. Nynější spor autor přirovnává k utopistické knize Michaila Jurjeva.

Novinář má strach z Ruska: Přečtěte si knihu hrozivých předpovědí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Události na Krymu a demonstrace na Ukrajině jsou prý naplňovány podle fiktivní knihy Michaila Jurjeva Třetí impérium: Rusko, jež musí být. Autor v Lidových novinách píše, že cílem Kremlu je prý vyprovokovat občanskou válku s až statisíci oběťmi. Připomíná při tom Putinovu řeč ze 4. března o tom, jak ruská invaze může vypadat. Scénář se téměř shoduje s textem v knize vydané v roce 2006.

Dá se to reálně odvrátit? „Bezprostředně účinná by mohla být jen razantní akce,“ píše Máša s tím, že se neobejdeme ani bez nastudování právě zmiňované knihy. „Abychom nedopadli jako kdysi kvůli podcenění `slátaniny` s názvem Mein Kampf,“ dodává.

Mlácení prázdné slámy

Postup je podle Máši jasný; masivní redislokace sil NATO na východní hranice, bojové pohotovosti, protipropaganda informující ruské občany o lžích Putinova režimu, či práce vojenských poradců v Kyjevě.

„Vše ostatní je mlácení prázdné slámy. Omezení styků, neudělování víz?  K čemu, když Putin podle Satorova vědomě směřuje k sebeizolaci,“ míní novinář. Navíc připomíná, že ekonomické sankce jsou podle většiny ruských analytiků bezzubé. „Rusové jsou povětšině ochotni se uskrovnit při podpoře `dobré věci` a `dobrého cara`,“ píše Máša. Neakceschopnosti EU se dnes prý směje každý vrabec v ruské internetové síti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jno

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…