Novinář před volbami v radiu vychválil knížete. A rozpoutal toto...

03.02.2013 7:44

Rada Českého rozhlasu se zřejmě bude zabývat rozborem celého vysílání okolo první přímé volby prezidenta. V rozhovoru pro server Týden.cz to prozradil místopředseda Rady Českého rozhlasu Michal Stehlík, který zároveň působí jako děkan Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Prvotním impulsem k této analýze byla stížnost publicisty Štěpána Kotrby na komentář z pera Adama Drdy, který v Českém rozhlase zazněl mezi prvním a druhým kolem volby.

Novinář před volbami v radiu vychválil knížete. A rozpoutal toto...
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Publicista Štěpán Kotrba, který dlouhodobě přispívá na server Britské listy zaslal stížnost do Českého rozhlasu na Komentář Adama Drdy, jenž vyšel mezi prvním a druhým kolem prezidentské volby. Drda v něm vyjádřil radost nad postupem Karla Schwarzenberga (TOP 09) do kola druhého, kandidátku na Janu Bobošíkovou označil za směšnou figuru a kampaň Přemysla Sobotky za hloupou a iracionální. Kotrba má za to, že vyjádřením svého názoru komentátor porušil vysílací zákon i Kodex Českého rozhlasu. Drda se brání poukazem na to, že každý komentář je vyjádřením určitého názoru. Pokud bude řečeno, že takto se komentáře psát nemají, tak to také může skončit tím, že se přestanou psát úplně.

Trefná a zdařilá analýza

Místopředseda Rady Českého rozhlasu Michal Stehlík se Drdy do jisté míry zastal. Jeho text považuje za trefnou a zdařilou kritickou analýzu prvního kol volby, ale na straně druhé připouští, že vysíláni veřejnoprávního rozhlasu mezi dvěma koly prezidentské volby ovšem může jít proti pravidlům rozhlasu, to zkrátka nelze vyloučit. Chystá se proto analýza vysílání jako celku, na jejíž výsledky je Stehlík zvědavý.

"Rada bude podle všeho zadávat vlastní kvalitativní analýzu celého vysílání v rámci prezidentských voleb, abychom měli pro další diskusi s vedením rozhlasu relevantní podklad - a ne jen mediální přestřelku kolem jediného komentáře. Na výsledky této analýzy jsem rozhodně hodně zvědavý," sdělil on-line deníku TÝDEN.CZ

Drdu platí komunisté i antikomunisté

Kotrba to ale vidí jinak. Ve svém vyjádření pro server Britské listy prohlásil Drdův text za povýšený, sprostý a primitivní. Komentátora prý platí jak voliči Karla Schwarzenberga (TOP 09), tak voliči Miloše Zemana (SPOZ) a v neposlední řadě komunisté i nekomunisté. Sečteno a podtrženo, text není korektní.

"Svou sprostotou při vyjadřování svého jednostranného názoru porušil Drda vysílací zákon, zákon o ČRo, Kodex ČRo a Pravidla předvolebního vysílání ČRo. Do demokratické společnosti nepatří na půdě veřejné služby pohrdat občanem ani koncesionářem a hodnotit jeho inteligenci na základě jeho politické volby," míní Kotrba.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…