Novinář promluvil o velkém průšvihu Sobotky a jeho „pasáčka". Policie už je prý sleduje dlouho

28.01.2014 16:54

Vyvození politické odpovědnosti za to, že stát před deseti lety nevýhodně prodal svůj zbytkový podíl v OKD, zřejmě neunikne tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka. Šéfreportéra týdeníku Euro Jana Hrbáčka, který kauzu dlouhodobě sleduje, v té souvislosti zaráží Sobotkovo draní se o premiérský post, když musí vědět, že na něj může z jedné i druhé strany vykouknout nějaký průšvih.

Novinář promluvil o velkém průšvihu Sobotky a jeho „pasáčka". Policie už je prý sleduje dlouho
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Anketa

Co říkáte na informace o Sobotkovi v záležitostech náhrad a OKD?

hlasovalo: 5769 lidí

Ve středu má prezident Miloš Zeman jmenovat vládu, ale její předseda Bohuslav Sobotka se topí v problémech už teď. Deník MF Dnes se druhý den po sobě věnuje kauze doprivatizace OKD. Stát v září 2004 prodal svůj už jen 46-tiprocentní podíl za 4,1 miliardy korun firmě Karbon Invest, za níž stáli tři majoritní vlastníci firmy v čele s Viktorem Koláčkem. Ti pak celé OKD, kam kromě dolů patřilo i 44 tisíc bytů či železniční nákladní dopravce, brzy nato prodali za 10 miliard korun společnosti spoluvlastněné miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Takto Sobotku hájil předseda Senátu Milan Štěch

Policii už dlouho zajímá, proč byla prodejní částka tak nízká a pro stát nevýhodná. Brzy po privatizaci si nový majitel nechal společnost ocenit a posudek znaleckého ústavu NOVOTA určil cenu někdejšího státního podílu na 10,3 miliardy korun. O rok později stanovil posudek společnosti Ernst & Young hodnotu dokonce na 24 miliard korun. Bohuslav Sobotka byl z titulu funkce ministra financí předsedou prezídia Fondu národního majetku a dvěma vysokým úředníkům FNM už bylo sděleno obvinění za to, že prodali podíl v OKD velmi levně.

Anketa

Máte radost z nové vlády?

39%
61%
hlasovalo: 6252 lidí

Už před časem vykročila policie poměrně rázně směrem k Sobotkovi

„Ale oni sami by nic prodat bez rozhodnutí ministerstva financí a vlády České republiky prostě nemohli. Tím, kdo měl tenkrát rozhodující slovo, byl bezesporu Bohuslav Sobotka. Tedy nominálně. Všichni věděli, že hybatelem věcí není nikdo jiný než mladý, nadějný a všeho schopný Stanislav Gross. To však dnes Sobotkovi nepomůže. Ten prodej byl totiž podezřelý od samého počátku,“ tvrdí ve své pravidelné názorové rubrice v MF Dnes Pavel Páral, šéfkomentátor týdeníku Euro.

Právě v tomto časopise se informace, které v těchto dnech zveřejňuje MF Dnes, objevily už před časem. „V rubrice, kde máme zprávy, co nejsou na sto procent ověřené, ale vycházejí ze signálů, z kuloárů, dejme tomu i z policejních zdrojů, jsem tuhle věc před tři čtvrtě rokem psal dokonce i s tím, že už se nějakým způsobem formulovala i obvinění pro ty vysoké úředníky Fondu národního majetku a dokonce už tehdy prosákla informace, že cílem toho všeho má být bývalý ministr financí Bohuslav Sobotka a že policie tímto směrem vykročila, a to poměrně rázně,“ říká pro ParlamentníListy.cz šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček.

Nyní zveřejňované informace působí jako záměrné načasování

Informace, s nimiž MF Dnes nyní přichází, pro něj tedy nejsou nic nového. „Mě spíš překvapuje to načasování, že se to takhle připravilo na období těsně před jmenováním vlády. A maličko mě to děsí s ohledem na to, jaké kolují zvěsti o kontaktech například Andreje Babiše v protikorupční policii. Člověk si pak klade spousty otázek, a ne na všechny najde odpověď. Přijde mi to jako záměrné načasování, protože s těmi informacemi, které se teď objevují v MF Dnes, pracuje protikorupční policie už delší dobu,“ upozorňuje Jan Hrbáček.

Jednou z nejožehavějších skutečností se pro nového premiéra Bohuslava Sobotku může stát to, že jako tehdejší ministr financí připravoval privatizační smlouvu a na straně budoucího vlastníka Zdeňka Bakaly měl stát advokát Radek Pokorný, Sobotkův blízký přítel a poradce. „To, že je Radek Pokorný – řekněme to trošku eufemisticky – pasáčkem Bohuslava Sobotky, víme dlouhou dobu. A já si myslím, že pokud by se měl stát cílem Bohuslav Sobotka, tak rozhodně nebude sám,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jan Hrbáček.

Z trestní odpovědnosti se premiér může vyvléci, z té politické určitě ne

Pavel Páral ve svém komentáři rovněž připomíná, že s OKD se prodávalo také čtyřicet tisíc podnikových bytů. A hodnota bytového fondu v té době činila dvacet miliard korun, tudíž podíl státu na ní byl jen o něco málo menší než poloviční. „Sobotka tuto do očí bijící nemravnost zkusil zakrýt ujednáním ve smlouvě, podle níž měli nájemníci získat předkupní právo na užívané byty za cenu, jakou stát akceptoval Bakalovi, tedy někde pod padesáti tisíci korunami,“ píše Pavel Páral pro MF Dnes.

„Sobotka tedy dobře věděl, že neprodává za férovou cenu, a snažil se to nějak zachumelit, aby byl z obliga. Ale moc se mu to nepovedlo. Bakala si totiž tuto část smlouvy spletl s cárem papíru a vzápětí ignoroval předkupní právo a převedl byty z OKD na jinou svou společnost, OKD Byty,“ připomíná Pavel Páral a dodává, že privatizace OKD je jednou z nejostudnějších privatizačních kauz Česka. „Bohuslav Sobotka se možná z trestní odpovědnosti nějak vyvlékne. Z té politické určitě nikoli. Na počátku byl totiž jeho podpis,“ míní Pavel Páral.

Pokud byla privatizace pro stát nevýhodná, je to na vyvození politické odpovědnosti

ParlamentníListy.cz se dotazovaly koaličních politiků, zda by měl Bohuslav Sobotka v případě, že se prokáže, že privatizace byla pro stát nevýhodná, přijmout politickou odpovědnost a vyvodit z ní důsledky. „Každý má nést za své kroky odpovědnost,“ reagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Pokud se prokáže nevýhodnost privatizace, politickou odpovědnost by měl rozhodně vyvodit. Nejedná se o malou částku. Naopak, ta výše je děsivá. A pozdější posudky Ernst & Young hovoří celkem jasně,“ odpověděl poslanec ANO Martin Kolovratník.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Já si myslím, že pan Sobotka by měl politickou zodpovědnost vyvodit nejenom z této záležitosti, ale třeba i z těch šméček s bytem. Protože prokazovat cestovní náhrady za byt, ve kterém se nezdržuje, mi připadá – řečeno židovskou terminologií – chucpe. A pokud se ukáže, že je dostatečně podložená konstrukce trestného činu při doprivatizaci OKD, tak není o čem hovořit. Mě na tom spíš ještě zaráží ta naivita a takové to draní se o premiérský post, když Sobotka ví, že na něj může zleva, zprava vykouknout jeden průšvih, druhý průšvih,“ podivuje se Jan Hrbáček.

Se Sobotkovou demisí jen tak nepočítejme, bude bojovat do poslední chvíle

Myslí si proto, že není co řešit ve chvíli, kdy si vrabci na střeše cvrlikají o tom, že stát prodal OKD nevýhodně a Bohuslav Sobotka byl v té době ministrem financí. „I když se neprokáže trestní odpovědnost, tak je toho dostatek na to, aby se tenhle člověk tady neprsil jako premiér. Ale poslední, kdo v této funkci podal demisi, a to celkem pokorně, byl Petr Nečas. Myslím si, že Bohuslav Sobotka, pokud se ho bude takový problém týkat, určitě takhle rovný nebude a bude bojovat do poslední chvíle,“ míní šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček.

Nově jmenovanou vládu tedy povede politik, z jehož předchozího vládního angažmá zůstává silné podezření, že při svém rozhodování neměl zájem státu na prvním místě. „Abych mohl říct, že tohle je jeden z těch případů, kdy zvolený politik upřednostnil jiné zájmy, tak bych k tomu musel mít víc informací než jen to, co jsem si přečetl v novinách, protože podrobněji jsem právě tuto kauzu nesledoval,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz advokát Václav Láska s tím, že posuzovat tehdejší kroky Bohuslava Sobotky jen podle médií by považoval za nekorektní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…