Novinář řekl, co ví o Pospíšilově tajemné cestě a chuti nahradit Nečase

30.06.2012 9:09

Prakticky okamžitě od Pospíšilova odvolání se množí spekulace o skutečném důvodu, který premiéra k tomuto kroku vedl. Nakonec se ukazuje, že důvod není jeden, ale pravděpodobně jich existovala celá řada.

Novinář řekl, co ví o Pospíšilově tajemné cestě a chuti nahradit Nečase
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Jiří Přibáň, Jiří Pospíšil a Jiří Dienstbier

Okolnosti dnes už exministrova odchodu z resortu spravedlnosti ParlamentníListy.cz rozebíraly s novinářem, který se dlouhodobě zabývá zákulisím české politiky, zástupcem šéfredaktora týdeníku Euro Janem Hrbáčkem.

Anketa

Litujete odchodu ministra Pospíšila?

65%
35%
hlasovalo: 13567 lidí

Řeč byla i o Pospíšilově údajné cestě na Maledivy společně s lobbistou Romanem Jurečkem, exministrově vizi postavit se premiéru Nečasovi na nadcházejícím kongresu ODS v boji o hlavu strany, anebo předražené zakázce na ministerstvu. V souvislosti s tím se navíc poslední dobou ve sněmovně množí spekulace, že policie požádá o Pospíšilovo vydání k trestnímu stíhání.

„Jde tam skutečně o víc problémů. O Brádáčovou či o nový zákon o státním zastupitelství s tím zmíněným protikorupčním speciálem, protože státní zastupitelství v poslední době nastoupilo s nebývalou razancí do politických případů, což vyvolalo vlnu zděšení. Nemyslím, že by se chtěl Nečas bránit tomu, aby se tu normálním způsobem vyšetřovaly některé případy, ale ta razance trošku děsí, to tu nikdy nebylo,“ hodnotí Hrbáček.

SLEDUJEME Pospíšilův pád

Chtěl se postavit Nečasovi

Podivné pak podle jeho slov je i to, jak jsou ty jednotlivé kauzy účelově prezentovány, kdy jsme svědky řízených úniků informací, které daného člověka odsoudí předem, ještě než se dostane k soudu.

„Pomalu se už také začíná vyjevovat, že by se Jiří Pospíšil mohl stát rivalem Petra Nečase na podzimním kongresu ODS, což je otázka, které se v té straně skloňuje poměrně intenzivně. Pospíšil to teď jako neministr už nebude mít tak jednoduché v případě, že se Nečasovi skutečně postaví. Každopádně to odvolání není zrovna geniálně vymyšlené, zvláště pak zdůvodněné,“ vyčítá premiérovi.

Informace o potencionální žádosti o Pospíšilovo vydání prý Hrbáčkovi policie dosud vyvrací, nicméně podle zdrojů ParlamentníchListů.cz se o takové variantě v kuloárech sněmovny poslední dobou mluví (více ZDE). Jde o případ nákupu bývalého kněžského semináře ve Vidnavě od neprůhledného vlastníka za 29 milionů korun. „Je ale evidentní, že tam cena dramaticky narostla, protože se to mělo prodávat za 20 milionů a nakonec se prodávalo o devět milionů dráž, navíc ještě přes nějakého podivného prostředníka ‚zaparkovaného‘ někde v zemi, kde se nedá dohledat vlastnická struktura. Takže to byla dost bizardní operace,“ uvádí pro server ParlamentníchListů.cz novinář Jan Hrbáček z Eura.

Pospíšil se tváří jako neviňátko, opak je pravdou

„Navíc podle mých informací existovala analýza, která nedoporučovala tu Vidnavu kupovat a transakci nepovažovala za optimální,“ prozradil také.

Jiří Pospíšil se podle něho jako osobnost glorifikuje. „On oplývá darem všechny ty věci, jako rozhašené státní zastupitelství, Jurečka a další podivné kontakty, vyžehlit a vypadá před veřejností jako naprosté neviňátko. Jako PR taktika je to dokonalé, ale on je populista jako křemen, toho nejhrubšího zrna. Vytvoří si nějakou dobrou událost, kterou veřejnost zbaští a odprezentuje se na tom. Ta jeho glorifikace mě zaráží hlavně u médií, připomíná mi to kult osobnosti, který jsme tu kdysi zažívali, a z Pospíšila se vytváří skoro Bůh,“ kritizuje zástupce šéfredaktora týdeníku Euro.

A jde ještě dál. „Poslanec Daniel Korte nedávno ve sněmovně v souvislosti s Vondrou mluvil o tom, že to řídí Američané. Může to znít šíleně, ale ty vztahy jsou velice úzké. Vezměme si třeba kauzu Tatra: Kdo to celé oznamoval a čirou náhodou si po třech letech vzpomněl na to, co se odehrávalo? Američané. V kauze CASA je poměrně dost zajímavý svědek, Američan. Člověk, který býval atašé na ambasádě, ten protežoval Spartany, lobboval za ně. A on tam vypovídá jako svědek!“ podivuje se novinář věnující se politickému zákulisí.

„Když si vezmete, že spousta lidí ze státního zastupitelství byla na různých stážích v USA, včetně šéfa protikorupční policie Martince, zní to trošku paranoidně, ale ten Korte mířil správným směrem. No a náklonnost Schwarzenberga k Washingtonu je celkem zřejmá, ale samotného mě zarazilo, jak razantně za Pospíšila kope,“ rozplétá souvislost několika aktuálně probíhajících kauz.

Netuší, kde jsou Maledivy. Ale ví, že tam jsou tropy…

Pak je celkem s podivem, že se o Pospíšilovi mluví jako o člověku, který bojoval s tzv. kmotry, viz právě jeho vztah k Romanu Jurečkovi. „Vždyť jsou to bratři v triku a v ODS to všichni vědí. Dostal jsem informaci, že měl být Jiří Pospíšil s Romanem Jurečkou na Maledivách, což Pospíšil striktně odmítnul. Potvrdili mi to ale dva vysoce postavení členové ODS. Bylo ale velice zajímavé sledovat Pospíšilovu rétoriku. Říkal, že neví, kde Maledivy jsou, s Jurečkem prý na dovolené nebyl a nakonec řekl, že nesnáší tropy. Tak sakra, když někdo neví, kde Maledivy jsou, tak ani nemůže vědět, že jsou v tropech,“ vysmívá se exministrovu krkolomnému vysvětlování.

„Podívejme se také na jeho populistický přístup. Já jsem s ním mluvil pár minut poté, co ho Nečas odvolal, a tvrdil mi, že odchází z politiky a bude se věnovat jiným věcem. A dvě hodiny nato už prohlašoval, že bude aktivní a bude se zapojovat do politiky v plzeňském regionu! On v horizontu dvou tří hodin o 180 stupňů obrátil,“ boří mýty Hrbáček.

Pospíšil je podle něho hrozně nepevný v postojích, které mění vždycky, kdy se mu to hodí. Hrbáček si myslí, že čekal, jak se k tomu postaví jeho pomyslné zrcadlo, tedy veřejnost a když zjistil, že mu všichni tu udičku „sežrali“, stal se z něho hrdina a už hlásal do davu, jaký je to pašák, a že to nevzdá a že vůbec není uražený. „Z té rétoriky bylo evidentní, že byl úplně vyřízený, jen se snažil to nedat najevo,“ uzavírá v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz novinář Jan Hrbáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…