Novinář se raduje: Průvod homosexuálů bude bez peskování konzervativci

12.08.2014 13:30

V pondělí byl v Praze odstartován již čtvrtý ročník „duhového“ festivalu Prague Pride. Novinář Zbyněk Petráček si v této souvislosti všiml, že zahájení největší veřejné akce českých homosexuálů provází neskonale klidnější atmosféra, než tomu tak bylo v předcházejících letech.

Novinář se raduje: Průvod homosexuálů bude bez peskování konzervativci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

„Píše se rok 2014, do Prahy se sjíždí mnohem více gayů, leseb či prostě zájemců o `cosi alternativního`, než tomu bylo v počátcích, a svět se nezboří. Když se psal rok 2011, mohli jsme v téže situaci a nižší účasti získat dojem, že se svět zboří,“ všímá si Petráček. Z oficiálních míst tehdy údajně zněly odsudky deviací a homosexualismu a primátor Svoboda byl za zaštítění akce peskován konzervativci.

Celý článek k přečtení ZDE.

„Humbuk“ kolem promenádování homosexuálů po české metropoli, tehdy podle mínění Petráčka rozdmýchával zejména tehdejší prezident Václav Klaus a jemu blízcí lidé z Akce D.O.S.T, kteří z festivalu dělali „svět bořící problém". 

Letos prý ale můžeme vidět, nakolik se veřejná debata o deviantismu a homosexualitě vyčerpala. Důkazem měnících se poměrů má být i záštita festivalu od ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera. „Když ministr Jiří Dienstbier k festivalu říká, že každý by měl mít právo a naději na štěstí a důstojnost, dává tím najevo lepší stránku svého já. Proti právu na štěstí a důstojnost lze těžko co namítat,“ uzavírá novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…