Novinář si dal vedle sebe program ANO a Babišovu knížku. Jeden z nich prý lže, dohromady platit nemohou

07.09.2017 22:01

Novinář David Klimeš se v komentáři pro Český rozhlas zamyslel nad Babišovou knihou „O čem sním, když náhodou spím“ a nad předvolebním programem hnutí ANO, který tentýž Andrej Babiš představil v neděli. Babišova kniha a Babišův program se ale často rozcházejí. Nabízí se proto otázka, čemu spíš věřit.

Novinář si dal vedle sebe program ANO a Babišovu knížku. Jeden z nich prý lže, dohromady platit nemohou
Foto: repro ČT
Popisek: Andrej Babiš ve sněmovně

Klimeš má za to, že by si leckterý slib Andreje Babiše zasloužil rozcupovat. Nejen protože není jasné, kde na své nápady vezme peníze, ale spíš proto, že  často není jasné, co lze Babišovi věřit. Finančně nákladné sliby voličům tradičně předkládá mnoho stran a pravidelně neříkají, kde vezmou na zaplacení těchto nápadů. S Babišem je ovšem potíž v tom, že dal několik slibů, které si navzájem odporují. Stačí se podívat do Babišovy knihy, kterou propaguje před volbami, a na předvolební program hnutí ANO, který v neděli představil tentýž Andrej Babiš.   

„Ve své knížce Babiš říká, že ‚máme rozumné daně‘, nechce být daňovým rájem a konkurovat okolním státům nízkými sazbami. Jenže v programu nabízí snížení daně z příjmu fyzických osob, k tomu ještě zaměstnanecký paušál a snížení sociálního pojistného. To už je slušný řez do daní. Znamená to tedy, že kdyby tu Babiš vládl do roku 2035, kam sahá jeho knižní vize, tak pak bude zase daně zvyšovat, když jsou podle něj rozumné? Netušíme,“ napsal Klimeš.

Celý komentář naleznete zde.

Podobných rozporů bychom v Babišově programu našli víc, třeba v oblasti důchodového systému. Zatímco v předvolebním programu Babiš tvrdí, že zachová současný důchodový systém a navýší důchody, ve svých vizích si představuje, že v důchodovém systému posílí princip zásluhovosti, podle něhož by se na lepší důchod mohli těšit lidé, kteří po celý život přispívali více do systému. Současný český důchodový systém je výrazně rovnostářský.

Stejný rozpor najdeme v úvahách o reformě zdravotnictví nebo reformě státní správy. Babiš ale možná spoléhá na to, že jeho voliči programy moc nečtou, a rozpory je tak nebudou trápit. Pokud by to byla pravda, podle Klimeše by to bylo poměrně smutné zjištění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…