Novinář varuje: Co když skupina Šuman vypustí dva dny před volbami své vrcholné antibabišovské dílo. A než zjistíme, že to byla třeba lež, bude po volbách!

09.10.2017 18:01

Novinář a pedagog David Klimeš se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamyslel nad tím, proč se bát anonymní skupiny Šuman, která včera zveřejnila sadu interních dokumentů z banky HSBC. Dokumenty ukazují, že se v ústavu vždy vedlo financování Čapího hnízda jako projekt spjatý s Agrofertem. V minulosti pak skupina zveřejňovala tajně pořízené nahrávky Babiše.

Novinář varuje: Co když skupina Šuman vypustí dva dny před volbami své vrcholné antibabišovské dílo. A než zjistíme, že to byla třeba lež, bude po volbách!
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Klimeš se úvodem zamýšlí nad tím, zda jsou dokumenty zveřejněné na twitterovém účtu skupiny pravdivé. „A co když dva dny před volbami Šuman vypustí do éteru své vrcholné antibabišovské dílo, a než se rozkoukáme (a třeba i zjistíme, že to byla lež), bude už po volbách?“ zeptal se dále Klimeš.

Šumana pak rozebírá do detailů. „Pokud by se ukázalo, že i poslední únik je pravdivý (což by tedy znamenalo Babišovo totální čapí Waterloo), pak tu tedy máme anonyma, který je schopen odposlouchávat vicepremiéra vlády, zároveň má přístup ke spoustě utajovaných dokumentů a nyní se ukazuje, že i dokáže prolamovat bankovní tajemství,“ sdělil jasně Klimeš. 

„Žádný ze šíbrů, který tu čachruje s informacemi, tu neměl a nemá při zachování anonymity tak velký vliv na veřejnou debatu jako právě Šuman. Vždyť co o něm víme: Je to anonym, který se připojil ke Twitteru tento červenec. Ale to nebyl rozhodně začátek této skupiny. Když si nyní stáhnete profilovou fotku Šumana, v detailech už správně je, že je z 11. července tohoto roku. Pokud jste to ale stihli dříve, u staré fotky jste ještě našli, že je z 13. února. Anonymní akce se tedy připravovala už hodně dlouho dopředu,“ popisuje dále Klimeš a dodává, že ačkoliv nevíme o motivacích skupiny nic, její vliv je pozoruhodný. 

  • Původní text ZDE
Klimeš pak také dodává, že tančíme, jak Šuman píská, a naplňujeme také Thomasův teorém: „Jestliže je určitá situace lidmi definovaná jako reálná, stává se reálnou ve svých důsledcích.“ Nic moc se s tím však podle jeho slov dělat nedá.
 
„Pokud policie a tajné služby neodhalí tvůrce, Šuman může tweetovat vesele dál. Přesto tu dvě poučky jsou. Jedna pro média: než se Šumanovy spisky uveřejní, měla by média udělat maximum pro ověření a nabídnout čtenáři kontext, co je to za podezřelý zdroj informací. A druhá je pro voliče. Šuman zjevně pointuje své křižácké tažení proti Babišovi k volbám. Můžeme se obávat, že během volebního týdne vypustí to nejhorší, co na Babiše má. Možná to bude pravda, možná ale také ne. A mnohé z voličů to může ovlivnit a těžko říct jak,“ uzavřel Klimeš.
 
 

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …