Novinář vytáhl na Sobotku jeho vlivného přítele, který prý roznáší informace o změnách ve vládě. Premiér takto reagoval

08.10.2014 8:06

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka poskytl obsáhlý rozhovor MF Dnes. Vyjádřil v něm spokojenost s prací sociálnědemokratických ministrů a zdůraznil, že k žádné personální změně sahat nehodlá. S některými ministry za hnutí ANO sice spokojený není, ale vyřešit to prý musí Andrej Babiš.

Novinář vytáhl na Sobotku jeho vlivného přítele, který prý roznáší informace o změnách ve vládě. Premiér takto reagoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka zavítal do sportovního klubu Slavie. Návštěva se nesla v přátelském duchu

U žádného z ministrů není premiér Sobotka spokojen na sto procent. Obecně je nicméně s prací ministrů nominovaných ČSSD spokojený a žádné personální změny v nejbližší době nechystá.

Pokorný nic v kuloárech nešíří, jsme stále přátelé

Na to mu redaktor MF Dnes Petr Kolář připomněl, že v kuloárech koluje informace, že Sobotka má mezi ministry „jeden kus na odstřel“.  S takovými tvrzení prý chodí za koaličními partnery premiérův blízký přítel a spolupracovník, vlivný právník Radek Pokorný.

„Mně nikdo nic takového, že bych měl mít nějaký kus na odstřel, nesdělil. Asi počtvrté mohu zopakovat, že nikoho ze sedmi sociálnědemokratických ministrů nemám důvod měnit,“ reagoval Sobotka. Nemá prý ani informace o tom, že by jeho kamarád Pokorný šířil něco podobného v kuloárech. A podotkl, že na jejich přátelství se od doby, co se stal premiérem, nic nezměnilo. „My jsme přátelé byli a přátelé zůstáváme tak, jak jsme byli předtím.“

Souhlasím s Babišem, Prachař by měl přidat 

Do svých řad se ovšem neštítil střílet ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který vyjádřil nespokojenost například s prací ministra dopravy Antonína Prachaře. Stejný názor sdílí s Babišem i Bohuslav Sobotka. „Na ministerstvu se zkrátka musí nějaké věci pohnout. Potřebujeme jasného a definitivního ředitele Ředitelství silnic a dálnic. Potřebujeme jistotu, že se stihne výběrové řízení na nového provozovatele mýta, je potřeba ekonomicky stabilizovat České dráhy,“ dával příklady oblastí, ve kterých se jeho názor shoduje s názorem ministra financí i ministra dopravy. „Znovu ale opakuji, že Ministerstvo dopravy je v kompetenci hnutí ANO,“ zdůraznil.

EU by měla přemýšlet o zastavení sankcí vůči Rusku

Nakonec přišla řeč i na sankce vůči Rusku. Podle premiéra by mělo být vzato v úvahu jejich snížení, zejména proto, že je na Ukrajině dodržováno příměří a největší vojenské akce byly zastaveny.

„A já si myslím, že je naprosto legitimní, pokud bude Rusko i nadále projevovat dobrou vůli, napětí bude snižováno a budou platit sliby na obou stranách, aby Unie přemýšlela o snížení či postupném odbourání sankcí,“ je přesvědčen Sobotka. Pokud by Rusko navíc projevilo dobrou vůli a obnovilo dodávky plynu na Urkrajinu, neměla by podle něj Evropská unie váhat. On sám by byl ochotný za Česko návrh na zastavení sankcí v Bruselu prezentovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…