Novinář z východu USA: Proč naši politici jezdili na Majdan. Měli zůstat doma. Toto tím způsobili

06.10.2014 9:28

Americký novinář Paul Choiniere kritizuje účast dvou amerických senátorů na majdanských demonstracích. Cituje názor experta na Rusko, podle kterého toto politické gesto Moskva vzala jako důkaz o spiknutí NATO a CIA.

Novinář z východu USA: Proč naši politici jezdili na Majdan. Měli zůstat doma. Toto tím způsobili
Foto: 123RF.com
Popisek: Americký Kongres

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Martina Bursíka (+z 6.8. a z 23.6.)   Karla Schwarzenberga (z 3.10.) Miroslava KalouskaPavla Žáčka (+ z 10.9.), Jana Urbana, Daniely Kolářové, Petra Gazdíka, Alexandra Tomského (+ 2. část), Michala Kučery, Romana Šmuclera, Jiřího Peheho (z 11. 9.), Romana Jocha (ze 7. 8.) + (9. 9.), Jiřího Pospíšila, Marka Ženíška, Přemysla Sobotky,  Johna Boka, Petra Fialy, Maji Lutaj, generála Miroslava Žižky, Pavla Šafra, Františka Janoucha, Jiřího Šestáka, Cyrila Svobody (z 1. 9.), Vladimíra Hanzela, českých umělců, Bohumila Doležala, Zdeny Mašínové (z 21. 8.), Michaela Romancova, Anatolije Lebeděva, Františka Laudáta, Jany Černochové, Karla Schwarzenberga (ze 14.8)Alexandra Kručinina, Milana Hulíka, doc. Jaroslava ŠebkaHynka Kmoníčka, prof. Václava Hampla, Vladimíra Hučína, Jana Vidíma, Jaroslava Lobkowicze, Gabriely Peckové, Daniela Kroupy, Tomáše Zdechovského, Cyrila Svobody (z 22. 8.), Františka Bublana, Jiřiny Šiklové, Karla Hvížďaly, Jiřího Peheho (30. 7.), Marty Kubišové, Petry Procházkové, šéfky hnutí Femen, Zdeny Mašínové (z 21. 5.), Ondřeje Benešíka, Džamily Stehlíkové či Michala Marka.

„V červnu jsem kritizoval rozhodnutí senátora Chrise Murphyho za Connecticut stát se součástí vysoce riskantního dramatu, které se odehrávalo a stále odehrává na Ukrajině. Připomínám, že senátor Murphy má minimální zkušenosti se zahraniční politikou, protože byl do svého úřadu zvolen až v listopadu 2012. Přesto jsme jej už 14. prosince 2013 mohli vidět na kyjevských demonstracích, jejichž organizátoři usilovali o svržení legálně zvolené vlády," připomíná Choiniere, který působí jako editor v americkém deníku The Day. Historie tohoto listu, který je vydáván v Connecticutu, sahá až do roku 1881. Ale i v posledních letech získává deník řadu novinářských ocenění.

„Právě teď měníte historii. Pokud uspějete, Spojené státy vás budou doprovázet na cestě za demokracií, řekl tehdy senátor publiku. Na pódiu se k němu přidal i válečný jestřáb z Arizony, republikánský senátor John McCain, který rovněž demonstranty ujistil, že `Amerika zůstane s vámi`. Jak jsem upozorňoval již ve svém červnovém textu, ani jeden ze senátorů neměl žádné právo vyjadřovat za celou naši zemi solidaritu tomuto povstání," je přesvědčen Choiniere.

„Poté, co jsem v poslední době vyslechl názory odborníka na Rusko, jsem si uvědomil, že přítomnost McCaina a Murphyho na kyjevských demonstracích měla mnohem větší dopad, než jsem si dovedl představit," přiznává Choiniere.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Rusové si přítomnosti obou senátorů všimli a brali to jako důkaz, že povstání nevzniklo jen tak náhodou, ale bylo řízeno a organizováno CIA a NATO," řekl mi expert na Rusko E. Wayne Merry 25. září, když jsem se jej ptal coby člen Rady jihovýchodního Connecticutu pro zahraniční politiku na jeho názor.

„Merry v současné době působí jako poradce pro Evropu a Euroasii v Radě pro zahraniční politiku sídlící ve Washingtonu. Před tím strávil 26 let v diplomatických službách Spojených států. Věnoval se na ministerstvu zahraničí zejména tématům spojeným se Sovětským svazem a později Ruskem. Strávil šest let na americkém velvyslanectví v Moskvě, kde měl na starosti politické analýzy rozpadu Sovětského svazu," píše Choiniere o zkušenostech Merryho.

„Merry onoho 25. září na svém vystoupení ve Waterfordu řekl, že projevení veřejného odporu proti Janukovyčovi považoval za standardní lidové povstání. Zároveň však dodal, že účast obou senátorů však nahrála paranoie Moskvy a prezidenta Vladimira Putina, který začal tvrdit, že šlo skutečně o spiknutí. `Když viděli Rusové McCaina a Murphyho na majdanském pódiu mluvit k lidem, nebrali to jako politické gesto. Začali to vnímat jako ze Západu organizovanou snahu svrhnout legálně zvolenou kyjevskou vládu. Na základě toho v Moskvě vyvodili závěry, které jsou směšně přehnané a neodpovídají realitě,` řekl Merry. Po Janukovyčově pádu následovala anexe Krymu a podpora Ruska proruských separatistů na východní Ukrajině. Rozdělená Ukrajina mezi prorusky a prozápadně orientované síly se dostala do patové situace. Ani onen slib, že `Amerika zůstane s vámi` nakonec nebyl splněn. Na řadu sice přišly sankce, ale ty Putina ke změně kurzu nepřiměly a Washington odmítl Ukrajině poslat zbraně, aby tak mohla lépe čelit proruským separatistům. Evropa ani Spojené státy nemají žádný zájem ještě více dráždit rozzuřeného ruského medvěda," má jasno Choiniere.

„Není mým cílem vinit senátora Murphyho z toho, co následovalo jeho účasti na demonstracích. Chci ovšem jasně říci, že by bylo bývalo mnohem lepší, kdyby před rokem raději zůstal doma v Connecticutu," uzavírá Paul Choiniere.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…