Novináři si připomínají Světový den svobody tisku

03.05.2015 17:42

Vydavatelé a novináři si dnes na celém světě připomínají Světový den svobody tisku vyhlášený v roce 1993 Organizací spojených národů. Od roku 1992 při práci zahynulo 1122 novinářů a pracovníků médií. Jen v roce 2014 to bylo 61 lidí a od začátku letošního roku už dalších 20 novinářů, uvedla česká Unie vydavatelů.

Novináři si připomínají Světový den svobody tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Cílem dnešních akcí je především připomenout oběti novinářů při plnění svého pracovního poslání. V letošním roce se k tragickým událostem přiřadily mimo jiné vražda redaktorů satirického časopisu Charlie Hebdo či veřejná poprava novinářů příslušníky Islámského státu.

Vydavatelské asociace, především Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajství WAN-IFRA, se mimo jiné prostřednictvím dnešní akce obrací na vlády a další zodpovědné organizace a osoby, aby vyvinuly úsilí k zabránění vražd, pronásledování a útlaku novinářů.

Unie vydavatelů upozornila, že přímé násilí není jediným způsobem omezujícím svobodu tisku, názorů a informací. Například WAN-IFRA poukazuje na nebezpečí tzv. měkké cenzury, která se projevuje různými formami administrativního či finančního nátlaku na média, zejména noviny. S cílem upozornit na možné dopady a vyslat varovné signály před tzv. měkkou cenzurou dnes WAN-IFRA spouští projekt na webové stránce www.softcensorship.org a twitterovém účtu @softcensorship. Jeho cílem je shromažďovat informace o případech neférového rozdělování inzertních investic z veřejných zdrojů, nespravedlivého rozdělování dotací, podplácení zpravodajství, úplatků novinářům a podobné případy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…