Novináři, to je hyenismus, rozčiluje se Zdeněk Zbořil

13.07.2019 19:45

Venku prší, okurkám by se mohlo dařit, ale podle politologa Zdeňka Zbořila rozhodně neprožíváme okurkovou sezónu. Svědčí o tom kupříkladu dění v ČSSD. Zbořil by prý rád věděl, kdo dnes řídí nejstarší českou politickou stranu, zda je to předseda Jan Hamáček, nebo ministr zahraničí Tomáš Petříček. Obul se také do předsedy ODS Petra Fialy. Zbořila rozzlobilo, že profesor politologie chce měnit Ústavu.

Novináři, to je hyenismus, rozčiluje se Zdeněk Zbořil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Politologa Zdeňka Zbořila, kterého v minulosti vyznamenal prezident Miloš Zemana, zaujalo, že stávající ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chtěl do běloruského Minsku sezvat evropské lídry a ruského prezidenta Vladimira Putina, aby tam řešili situaci na Ukrajině. Řečení politici jsou však dnes tak rozhádaní, že se to Zelenskému nemohlo podařit a je v podstatě jasné, že jde především o gesto pro jeho voliče.

Vážnější je prý situace v Gruzii.

„Samozřejmě, že vztah mezi Gruzií a Ruskou federací eskaloval zákaz letů mezi Moskvou a Tbilisi, ale ten zákaz je důsledkem nějakého dění v Gruzii a to má podobu až nějakého protiruského rasismu. A do toho se najednou vložil ministr zahraničí České republiky Petříček a my nevíme, kdo mu tu cestu připravil, kdo o ní rozhodnul, kdo přišel na to, že zrovna ministr Petříček má radit jedné nebo druhé straně v tom sporu,“ pravil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz Zdeněk Zbořil.

„Musím říct, že krize uvnitř ČSSD se prohlubuje, my už vlastně nevíme, jestli této politické straně nevládne nějaký štáb pana Petříčka na Ministerstvu zahraničních věcí anebo předseda strany, který vládne, protože je náhodou ministrem vnitra anebo zda tedy o osudech rozhoduje celý Lidový dům, ale protože Lidový dům je uvnitř tak znesvářený, tak jeho rozhodnutí mohou být překvapivá, ale nikoliv trvalá,“ pokračoval Zbořil.

Pár slov přidal také k tématu zrušení přímé volby prezidenta, jak to navrhuje ODS. „Protože se ODS a jejím přátelům současný prezident nelíbí. Domnívají se, že by bylo lepší zase zavést tu hádavou volbu prezidenta ve dvou komorách,“ okomentoval nápad občanských demokratů politolog. Pokud by s tím přišel senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), Zbořil by to chápal tak, že dosud neskousl svůj (ne)úspěch v první přímé volbě prezidenta, ale u Fialy je to prý problematičtější, protože jde o předsedu druhé nejsilnější strany, který chce měnit Ústavu, když se mu nějaký konkrétní prezident nelíbí.   

Někomu se prý nemusí líbit, jak prezident postupuje ve vládní krizi, ale postupuje tak, aby vytvořil prostor pro vyřešení politické krize. Tak to alespoň vidí Zbořil.

Ve spojitosti s Milošem Zemanem si vzpomněl i na třes těla německé kancléřky Angely Merkelové. To, že novináři její třes rozebírají, mu připomíná hyenismus. Hyenismus podobný tomu, jak občas o Zemanově zdraví spekulují čeští novináři. Ti se prý chovají stejně hyenovitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…