Novináři zjišťovali podrobnosti o vzpouře uprchlíků v Bělé. A dozvěděli se...

01.08.2015 9:15

V Bělé pod Bezdězem, táboře pro nelegální migranty, to vře. Včera se hned dvakrát pokusili místní běženci o útěk. Vadí jim totiž, že detenční tábor funguje jako vězení. Běženci, kteří jsou zde drženi, vstoupili do Česka bez víza. Podle našich zákonů tak mají být vyhoštěni zpátky do zemí, ze kterých přišli, nebo do zemí původu. A to se jim samozřejmě nelíbí. Chtějí na Západ. O situaci informují MF Dnes i Lidové noviny.

Novináři zjišťovali podrobnosti o vzpouře uprchlíků v Bělé. A dozvěděli se...
Foto: thinkstock.com
Popisek: Uprchlíci z Afriky, ilustrační foto

Běžence včera rozlítila především návštěva ministra vnitra Milana Chovance, který jim oznámil, že nedostanou prozatím zpět ani mobily, ani peníze, nepustí je na svobodu a ještě na ně pošle policejní posily, a tak začali budovu uprchlického tábora demolovat. 

„Když nás přivolali, že bezpečnostní agentura na situaci nestačí, podařilo se je nahnat zpět k budově, ale část z nich i přes vysvětlování vyjednavačů odmítala jít dovnitř, zůstala venku a prohlašovala, že drží hladovku,“ řekl MF Dnes jeden z policistů, který na místě zasahoval ve čtvrtek večer při prvním pokusu uprchlíků o útěk. To zhruba padesátka migrantů vylámala vlastními těly branky. Na místo dorazili obvodní policisté z Bělé, Mnichova Hradiště, dopravní policisté z Mladé Boleslavi, speciální pořádkové jednotky z Prahy, psovod i vrtulník s termovizí.

Pokud jde o druhý pokus, forma protestu byla stejná. Běženci vyvraceli branky a šli na ploty, policie je následně zatlačila zpět do budov, kde žijí. 

"Svoboda, svoboda. Policie fuj," křičely zpoza zamřížovaných oken desítky lidí, které učí pokřiky i své děti. Ozývalo se i sborové bučení.

Pokusy o útěk nejsou ojedinělé

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové není však takovýto pokus o útěk ojedinělý. „Zadržovali jsme je i v minulosti stejně často, na stejných místech, stejným způsobem, jen jich bylo méně,“ řekla s tím, že většinou to začíná hladovkami, sebepoškozováním nebo demonstrativními sebevraždami. „Nechtějí být primárně umístěni zde a deportováni zpět,“ uzavřela.
 
Zajímavé je, že pokud země, ze kterých uprchlíci přišli, je do čtyřiceti dnů od jejich zadržení v zemi Unie nepřijmou, musí být propuštěni. "České republice nic jiného nezbude, tak nám to nařizuje právo, sepsaný český cizinecký zákon a Evropská unie u části migranů, které se nepodaří vrátit podle takzvaného dublinského řízení," řekl MF Dnes ředitel odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra Tomáš Haišman. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) následně uprhlíci většinou míří do Německa. To potvrdil i ředitel Organizace pro pomoc uprhlíkům Martin Rozumek, který uvedl, že migranti pak skončí před branou tábora a mohou jet třeba do Prahy.
 
Kapacita tábora v Bělé pod Bezdězem je definitivně naplněná. Podle ministra Chovance se budou vytvářet i nová zařízení. Z bezpečnostních důvodů však byly v pátek večer z prostředí tábora deportovány rodiny s dětmi a těhotná žena. Celkem šlo podle informací ČTK asi o 31 migrantů, kteří byli přepraveni do zařízení v Zastávce u Brna.
 
V pátek policie v ČR zadržela 121 migrantů, v noci na dnešek bylo v Praze a ve středních Čechách zadrženo dalších 15 běženců.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…