Novinářka Petra Procházková: Po ohlášení mobilizace stoupá na Ukrajině nervozita. Chlapci čekají na telefonát

23.07.2014 8:01

Ukrajinští poslanci v úterý rozhodli, že prezident Petro Porošenko má pravdu, když chce rozšířit původní mobilizaci. Mezi muži, kterým nyní hrozí odvelení na východní frontu, stoupá nervozita, ačkoli se snaží nedat na sobě nic znát. O stoupajícím neklidu v zemi píše zvláštní zpravodajka Lidových novin Petra Procházková.

Novinářka Petra Procházková: Po ohlášení mobilizace stoupá na Ukrajině nervozita. Chlapci čekají na telefonát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petra Procházková

„Pušku s sebou nemáte?" zeptal se prý pohraničník na západu Ukrajiny. Legrácka prý byla myšlena jako vtip jen napůl. „Tak nemáte! Chyba, puška by se vám možná hodila," řekl smutně. Zprávy z východu Ukrajiny jsou pro obyvatele prozatím klidného západu den ode dne více alarmující. Po včerejším zasedání parlamentu se totiž mohou dotknout každé rodiny, píše Procházková. Byla vyhlášena další etapa mobilizace.

Poslanci rozhodli, že věk důstojníků v záloze, tedy těch, kteří mohou být povoláni v krizový moment, se zvyšuje ze stávajících 55 na 60 let. Vyšší důstojníci mohou být mobilizováni až do 65 let věku. Zatím prý sice stačí dobrovolníci, ale nikdo neví, jak se situace na frontě vyvine.

Mobilizace jako odpověď na hrozící terorismus a koncentraci ruských vojsk na východě

Proti částečné mobilizaci hlasovala v parlamentu téměř celá frakce Strany regionů, ta má největší oporu právě ve východních oblastech Ukrajiny. Diskuze byla podle Procházkové zuřivá a málem došlo i na fyzické násilí. Důvodem pro mobilizaci není jen zvýšené nebezpečí terorismu, ale také narůstající koncentrace ruských vojsk u východních hranic. Podle Procházkové je jasné, že na obyvatele západoukrajinské oblasti budou kladeny obrovské nároky, především pak na jejich deklarované vlastenectví.

„Na východě lidé strádají, mnozí přišli o všechno, takže západní regiony jim nyní musejí pomoci vším, čím mohou. Solidarita mezi východem a západem má být také důkazem jednotnosti Ukrajiny, teritoriální celistvosti a nepřemožitelnosti," píše zpravodajka.

Ve Lvovské oblasti, která je proslulá radikálním nacionalismem, už prý vyšly matky vojáků do ulic a demonstrují. V novinách se totiž objevily články, jejichž autoři tvrdí, že vedení země cíleně posílá na smrt mladé ukrajinské chlapce ze západní Ukrajiny. Mnohé rodiny teď podle Procházkové čekají na telefon, prostřednictvím kterého si armáda říká o pomoc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…