Novinářka Procházková k Ukrajině: Někdo na demonstrace nosí klíče, jiný tyče. Hlavně nenechat zemi Putinovi

27.01.2014 12:06

Bývalá válečná reportérka Petra Procházková viní z nárůstu nepokojů na Ukrajině mimo jiné Evropskou unii. Ta prý svým egoisticky zabedněným přístupem při vyjednávání svazku s Ukrajinou zapříčinila eskalaci toho, na co měla země zaděláno už dávno: vnitřního konfliktu, sociální a národnostní nenávisti a rozkolu na řadu teritoriálních skupin. A vhání prý zemi do náručí Moskvy.

Novinářka Procházková k Ukrajině: Někdo na demonstrace nosí klíče, jiný tyče. Hlavně nenechat zemi Putinovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Válečná novinářka Petra Procházková

"Evropa pomohla Ukrajině vyprovokovat velkou melu a teď se nejapně a bez sebemenší známky invence snaží tvářit, že dělá vše pro završení konfliktu," píše v komentáři pro Lidové noviny Petra Procházková, expert na Ukrajinu a Rusko.

O Ukrajinu je podle novinářky zájem ze svou stran. Přetahuje se o ni Evropská unie a Rusko. A právě Rusko teď prý přebírá tíhu odpovědnosti, jak svými slovy vyjádřil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. "Nenecháme Ukrajinu rozpadnout se na části," prohlásil a dal tak evropanům podle Procházkové najevo, ať se do ničeho nemíchají.

Evropa Ukrajinu potřebuje, ačkoli vztahy nebudou idylické

Ačkoli "manželství" Bruselu s Kyjevem nebude idylické, za zkoušku to prý stojí. "My rozhodně Ukrajinu potřebujeme stejně, jako ona nás. Už jen proto, aby osvěžila zatuchlé evropské vody a pomohla nám zbavit se mnohých tabu, klišé a návyků. Rozředila by evropskou zkostnatělost svým sádlem a bodrostí, schopností improvizovat a žít i bez pravého úhlu," píše Procházková ve svém komentáři.

Evropská unie se měla prý více snažit. "Experti na rozšiřování Unie dojednávali, co Ukrajina dostane za to, když bude činit tohle a tamto, aniž by vnímali, že za bukem stojí Rus," kritizuje autorka textu. Moskva prý jakékoli rozkmotření Kyjeva s Bruselem vítá, protože veškeré nepromyšlené ekonomické i diplomatické kroky povedou k posílení závislosti Ukrajiny na Rusku.

A to prý k radosti prezidenta Vladimira Putina. "Miluje tyhle situace: stačí si jen počkat, a kořist mu nakonec vběhne sama do sítě," konstatuje novinářka.

Evropa se musí podle Procházkové smířit s tím, že bojuje o nevěstu poněkud jiných mravů, než se ve "snobské technokratické euroatlantické" společnosti nosí. "Někdo si nosí na demonstrace klíče, jiný tyče. I tohle musíme vstřebat. Anebo nevěstu přenechat lačnému sokovi. Byla by to ale sakra škoda," uzavírá novinářka komentář pro LN.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…