Novinářka Válová se děsí trestního stíhání politiků

18.02.2014 11:36

Irena Válová, bývalá mluvčí Vrchního státního zastupitelství v Praze, někdejší předsedkyně Syndikátu novinářů a zakládající členka Strany svobodných občanů si všímá českého trendu stíhat členy zastupitelstev za to, jak hlasují, ačkoli existují právní názory, že k němu vůbec nemá docházet. O tomto tématu se rozepsala ve svém komentáři na stránkách serveru Česká justice.

Novinářka Válová se děsí trestního stíhání politiků
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Zasedání zastupitelstva v Hostivici

Irena Válová souhlasí s názorem, že člen zastupitelstva nemůže nikdy hlasováním naplnit ani jednu ze skutkových podstat trestního zákona. Žádný právní předpis nestanoví, jak má člen zastupitelstva hlasovat. Hlasováním nelze nikdy překročit pravomoc, protože hlasování je základním právem člena zastupitelstva jakožto člena orgánu hlasovat na zasedání tohoto orgánu. Hlasování jednoduše není výkon pravomoci.

Novinářka a zakladatelka strany Svobodných se s dotazem, jak reagují na trend trestně stíhat zastupitele za hlasování, zda budou vydávat metodické pokyny pro zastupitele, jak hlasovat a zda tento trend ovlivňuje hlasování zastupitelstev v obcích a městech, obrátila na některé starosty, členy předsednictva Svazu měst a obcí.

Kriminalizace rozhodování diskredituje poctivé jedince

„Osobně považuji cílenou kriminalizaci rozhodování samosprávných orgánů za velice nešťastnou nejen proto, že diskredituje z drtivé většiny poctivé a veřejnosti obětavě sloužící jedince, ale že v důsledku také rozvrací samotný systém veřejné správy, neboť logicky vede k tomu, že nikdo nemá zájem se angažovat v rozhodování, které vzápětí může kdokoli a bez jakékoli odpovědnosti označit za trestný čin," varuje například starosta Rychnova u Jablonce nad Nisou František Chlouba.

Celý text Ireny Válové najdete ZDE.

Podle dalších oslovených starostů neexistuje žádná možnost, jak stíhání předejít například stanovením metodických pravidel, jak se při hlasování chovat. A to nejen proto, že by taková pravidla znovu zasáhla do svobody projevu při výkonu mandátu.

Válová upozorňuje, že tlak na zastupitele odrazuje od chuti kandidovat. „Zastupitelstva, zejména v menších obcích, v Česku dlouhodobě trpí úbytkem lidí, kteří jsou ochotni se správě veřejných záležitostí věnovat. Tlak a nejistota z možných následků výkonu mandátu zastupitele situaci ještě zhoršuje," varuje Irena Válová ve svém textu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…