Novinářka a ekonom o daňových rájích: Pokud budou zrušeny...

10.05.2016 19:10

Novinářka Českého rozhlasu Jana Klímová a expert na daňové ráje, ekonom Petr Janský vystoupili v úterním Interview ČT24. Popsali mimo jiné, co by se dělo, kdyby byly všechny daňové ráje zrušeny. Klímová přidala ještě jeden pohled. To, co není nezákonné, ještě nemusí být etické.

Novinářka a ekonom o daňových rájích: Pokud budou zrušeny...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Novinářka Klímová hned v úvodu prohlásila, že mít firmu v daňovém ráji není samo o sobě nezákonné. Podstatné je, k čemu je tato společnost využita. „Ale pořád je tam velká možnost používat ty prostředky neeticky, protože ne všechno, co ještě není nezákonné, je zároveň etické. A samozřejmě může jít i o činnost nelegální,“ upozornila. Teď jsou proto na tahu policisté, státní zástupci a soudci. To už není prací novinářů.

Zveřejnění dokumentů Klímová rozhodně nepovažuje za ohrožení demokracie. Nějaký zdroj vynesl dokumenty z jedné společnosti pravděpodobně proto, aby mohl být rozkryt řetězec firem budovaných obyčejně „za zrcadlem“, které často využívají zločinecké struktury. Viděno z tohoto pohledu lze dokonce říci, že Panama Papers v konečném důsledku demokracii posílí.

Lidé by měli být solidární a platit daně

„Určitě se nic nezmění ze dne na den, ale popisem toho, jak je snadné se v těchto strukturách pohybovat a jak to funguje, tak to vede k tomu, že probíhá debata o tom, jak to celé funguje, nutí to i politiky reagovat,“ poznamenala dáma. Domnívá se, že by zkrátka měli být lidé solidární a platit daně, pokud žijí v zemi, kde stojí o bezpečnost, o vzdělání a tak podobně. Určitá daňová konkurence je do jisté míry zdravá, ale nic se nemá přehánět.  

Petr Janský ve druhé polovině konstatoval, že daňové ráje ekonomice škodí. A pokud bychom je zrušili, prý bychom se měli lépe. Ale pozor, bylo by chybou si myslet, že se daňové ráje týkají jen malých ostrovů uprostřed oceánu. Týká se to i řady evropských států, které sázejí např. na bankovní tajemství. Daňovým rájům se minimální danění vyplatí, jenže okolním státům už vůbec ne. Bylo by proto dobré je zrušit. Pravda, lidé by si asi brzy vymysleli něco nového.

Zřídit si firmu v daňovém ráji je velmi levné, něco jiného však je, kdybyste chtěli vy sami danit v Monaku jakožto v daňovém ráji. A je ten, kdo daní v daňovém ráji, hoden morálního opovržení, ptala se moderátorka? „Rozhodně ne, kdo jsem, abych to soudil,“ odvětil ekonom.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…