Novinářka šla s běženci až do Rakouska. Na ČT ostře promluvila o převaděčích, maďarské policii i naší zemi

07.09.2015 19:19

Novinářka Magdalena Sodomková putovala s uprchlíky ze srbské hranice až do Rakouska. V pondělním Interview ČT24 popsala, co cestou zažila. Šla se skupinou asi třiceti lidí, na nichž prý vydělává kdekdo včetně maďarské policie. Špatnou pověst má mezi běženci i Česká republika. Zato Rakousko je pro uprchlíky téměř rájem na zemi. Aby se sem dostali, museli doma prodat téměř vše včetně střechy nad hlavou.

Novinářka šla s běženci až do Rakouska. Na ČT ostře promluvila o převaděčích, maďarské policii i naší zemi
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Byli to většinou Syřané a byli mezi nimi také dva Iráčané. Byli mezi nimi ženy a děti včetně kojenců... Prchali před válkou,“ prozradila dáma hned v úvodu. Na cestě byli asi dva měsíce, byli nemocní a vyhublí.

Nedá se přitom říci, že by šlo o bohaté Syřany, kteří si mohli cestu dovolit bez problémů. Aby se mohli vydat do Evropy, prodali kvůli tomu třeba i svůj byt, prodali téměř vše. „A na uprchlících vydělává skoro každý, když to tak řeknu, tak je to chodící dolar... Zadržela je např. i policie, oni jim dali padesát euro a byli puštěni, takže na tom vydělává i policie,“ doplnila Sodomková. Chová se k nim přitom jako ke zločincům, často běžencům nedají ani vodu. Pravda je, že někdy proti tomu běženci protestují, což působí velice emotivně, ale podle novinářky jde uprchlíkům zkrátka o život.

V budapešťské restauraci odmítli uprchlíky obsloužit

Stojí za pozornost, že běžence vyhodili z budapešťské restaurace, kde se chtěli najíst. „Byli to čistě oblečení lidé, měli peníze, ale číšník jasně řekl, že migranty neobslouží. My jsme u toho byli, tak jsme se ohradili, že nám to připomíná situaci v Německu ze třicátých let minulého století se Židy, a následovala obrovská bitka. Číšník se vrhl na kameramana,“ prozradila Sodomková s tím, že na místo sice dorazila policie, ale nezajímala se o útok číšníka, chtěla dostat pod kontrolu uprchlíky. Současně se prý však maďarská policie příliš nezajímá o pašeráky, ti tak mají relativně volnou ruku. „A Česko má bohužel úplně stejnou pověst jako Maďarsko,“ konstatovala smutně.

Zato na Rakousko budou běženci vzpomínat v dobrém, protože tam se k nim chovají jako k lidem, a ne jako ke zvířatům. „Rakušané se o uprchlíky starali mnohem lépe. Rakouský červený kříž rozdával uprchlíkům čaj i jídlo, totéž dělali policisté i dobrovolníci. Lidé dokonce uprchlíkům nabízeli, aby šli k nim domů a osprchovali se,“ popsala dále.

Skupinu, se kterou Sodomková cestovala, tvořili především vzdělaní lidé. Jedna z mladých žen prý snila o tom, že dokončí studium na zubařku. Obecně je prý možné říci, že jde o lidi, kteří odmítají jen sedět v táboře a pobírat dávky, chtějí aktivně žít. A pokud někdo tvrdí, že mezi uprchlíky převažují mladí muži, je to propaganda. Sama Sodomková prý viděla mnoho žen a dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …