Novinka pro strážníky na Moravě, otestují elektromobily

05.04.2017 10:00

Ve Zlíně a v Brně budou strážníci jezdit ekologicky a v bavorácích. Dostali totiž zapůjčené dva čistokrevné elektromobily. Slavnostní předání se uskutečnilo ve Zlíně.

Novinka pro strážníky na Moravě, otestují elektromobily
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zaměstnankyně městské policie Zlín testovaly elektromobil

Jde v podstatě o dohodu mezi BMW Group Česká republika se státní a městskou policií s tím, že navazuje na programy uskutečněné v několika světových metropolích. Celkem bude v policejních službách České republiky nasazeno 11 těchto vozů. Zlínský kraj je prvním regionem, kde k předání elektromobilů BMW i3 dochází. „Počátek vývoje se datuje do roku 2007 a představen byl v roce 2013. V České republice se v roce 2016 prodalo 200 kusů elektromobilů, z toho 101 vozů kategorie BMW i. Provozovatelé dnes předávaných vozů budou samozřejmě také podrobně seznámeni s jejich obsluhou,“ uvedl výkonný ředitel společnosti Synot Auto Ivan Úlehla.

Elektomobily dostanou nejdřív na Moravě

„Konkrétně společnost Synot Auto zapůjčí hned dva výše uvedené vozy. Jeden z nich posílí vozový park Městské policie Zlín, druhý pak Městské policie Brno,“ uvedla Magda Pekařová, mluvčí skupiny Synot. Státní policie bude používat tři vozidla a osm jich bude fungovat ve službách městských policií (Brno, České Budějovice, Hradec Králové, 3x Ostrava, Pardubice, Písek, Zlín).

Používání elektromobilů bývá považováno za budoucnost dopravy v centru měst a aglomeracích. I pro samotné zaměstnankyně městské policie, které si vozy přišly převzít, šlo o překvapení: „Do včerejška jsme o tom nevěděly. Každé nové auto se hodí,“ poznamenala Helena Macourková, která slouží u městské policie a přišla jeden z vozů přebírat. „Při zacházení s tím autem nevidím žádný problém. Dobijeme auto přes noc a můžeme s ním celý den jezdit,“ doplnila. 

Hlavní problém každého elektromobilu jsou baterie a hmotnost, proto je karosérie karbonová a rám a podvozek hliníkové. Podstatou je také ukázat možnost reálného nasazení ekologických a čistě elektrických vozidel v městských aglomeracích. Auta proto budou zapůjčena na šest měsíců nebo do ujetí 6000 kilometrů.

reklama

autor: red

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…