Novinky ze Saúdské Arábie, lídra OSN přes lidská práva: Ženy nesmějí do kaváren Starbucks

03.02.2016 22:37

Saúdská Arábie nedávno učinila vstřícný krok a poprvé za svou historii dovolila ženám volit a být voleny. Jenže odněkud tuto svobodu Saúdové vzít museli, a tudíž nyní mají ženy zákaz vstupu do kaváren Starbucks. Informuje Tribune.com.

Novinky ze Saúdské Arábie, lídra OSN přes lidská práva: Ženy nesmějí do kaváren Starbucks
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Teplický park je i v podvečer plný arabských hostů.

Na sociální síti Twitter se strhla hotová pohroma. Saúdská Arábie totiž zakázala ženám navštěvovat kavárnu Starbucks ve svém hlavním městě Rijádu a ty se to dozvěděly z cedule visící na dveřích jejich oblíbeného podniku.

„Prosíme dámy, aby nevstupovaly, pošlete pouze svého řidiče. Děkujeme.“ Tak zní anglicky psaný nápis na dveřích amerického kavárenského řetězce v hlavním městě království. Dostal se tam na popud Komise pro propagaci ctností a prevenci neřesti, nejvlivnější zákonodárné saúdskoarabské instituce.

Ta totiž zjistila, že dříve existující zeď, dělící provozovnu na část pro ženy a část pro muže, zmizela. Což je v rozporu s jejími nařízeními.

Celý text zde.

Management podniku na výtky saúdských úřadů reagoval vysvětlením, že zeď, kterou mnohokráte postavili, mnohokrát spadla z důvodu pravidelných návalů zákazníků. „Starbucks v Saúdské Arábii jedná v souladu s místními zvyky tím, že poskytuje oddělené vstupy pro rodiny, stejně tak pro nezadané jedince. Všechny naše provozovny poskytují stejné pohodlí, servis, menu a sezení pro muže, ženy i rodiny,“ stálo v prohlášení řetězce.

Na Twitteru se mezitím strhla smršť kritiky vůči režimu. Mnozí lidé celou kauzu označovali za návrat do středověku, zatímco jiní apelovali na společnost Starbucks, aby zastavila diskriminaci žen v Saúdské Arábii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…