Noviny: Babiš má problém. Klíčový muž mu hrozí, že se na něj vykašle

06.05.2014 8:21

Tvorba kandidátky hnutí ANO pro komunální volby v Praze se prý zadrhává. Jan Kasl, bývalý primátor a hlavní lákadlo, které chtěl Andrej Babiš Pražanům nabídnout, je prý s šéfem hnutí v ostrém sporu a již několikrát vyhrožoval, že celou kandidaturu položí. Důvodem je přitom jediná žena - místostarostka Prahy 10 Radmila Kleslová.

Noviny: Babiš má problém. Klíčový muž mu hrozí, že se na něj vykašle
Foto: jankasl.cz
Popisek: Exprimátor Jan Kasl

Právničku Kleslovou zná Babiš dlouho a považuje ji za důležitou osobnost svého hnutí. Jenže bývalá členka ČSSD je dle Lidových novin řadě lidí trnem v oku.

Když Babiš přemluvil k vedení kandidátky Jana Kasla, někdejšího populárního primátora, který navíc zaujal i razantním odchodem z ODS, dal si dle tvrzení LN jeho favorit jedinou podmínku. Že s ním nebude na společné kandidátce právě Kleslová.

Hnutí ANO přitom sestavuje kandidátky do komunálních voleb stejným způsobem, jako tomu bylo u voleb evropských. Babišovo hnutí si vybere respektovanou osobnost jako lídra, a ten si pak sám vybere další kandidáty podle svých představ.

Jenže Kleslová, Babišova blízká spolupracovnice, se dle informací listu nechce vzdát a designovaného lídra Kasla již několikrát kritizovala. Ten naopak pohrozil, že vůbec nemusí kandidovat. Výsledkem byla jeho víkendová schůzka s Babišem. „Obsazení kandidátek budeme řešit přibližně za čtrnáct dní. Zatím jsme si jen řekli, že platí dohody a kandidátku vedu já,“ sdělil Lidovým novinám Kasl po čtyřicetiminutovém rozhovoru.

Babiš má podle deníku nadále trvat na tom, že v pražské buňce jeho hnutí není žádný problém. Jenže Kasl prý rozhodně nemá podporu všech pražských obvodů, někteří by místo něj viděli jako potenciální primátorku raději právě Kleslovou. A rozdělení mezi oběma rivaly má prý dokonce být zhruba „půl na půl“.

Uvažuje se prý i o „únikové“ variantě, že by Kleslová kandidovala pouze na starostku desátého obvodu a na celopražské kandidátce by vůbec nebyla. Jenže ani tady prý není dohoda jistá. Navíc je zřejmé, že stoupenci obou pražských rivalů budou při nejbližší příležitosti ve sporech pokračovat, což může poznamenat popularitu celého hnutí. Tím prý spíše, že o Kaslovi je z dob jeho působení v ODS známo, že dveřmi umí bouchat velmi hlasitě.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…