Noviny: Babiš se těší, že udělá vládu s lidovci a Gazdíkem

27.03.2017 9:20

Nevymezujeme se proti Andreji Babišovi, ale proti názoru, že stát je nutné řídit jako firmu, říká v rozhovoru pro dnešní Právo předseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Noviny: Babiš se těší, že udělá vládu s lidovci a Gazdíkem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Petr Gazdík

Podle něj se stát nemá řídit jako firma, ale jako „dobře vedená obec“. „Do koalice půjdeme s tím, s kým budeme moci realizovat náš program. S kým konkrétně nebudu spekulovat, protože nechci podléhat falešnému vábení předvolebních průzkumů, které v začarovaném kruhu působí na voliče, že Andrej Babiš musí vyhrát volby. V březnu v roce 2013 mělo hnutí ANO v průzkumech jedno procento, a pak získalo 18 procent. Třeba nás čeká podobný nebo lepší osud,“ domnívá se Gazdík.

Do společného programu, který budou mít Starostové s lidovci, chce prosadit myšlenku, že stát se má stavět odspodu. „Chceme bojovat proti centralizaci, posilování Velkého bratra a byrokracie. Chceme rozhodování přiblížit víc občanům a tím snížit byrokracii,“ vysvětlil Gazdík.

Na předvolební dvojkoalici STAN a KDU-ČSL si podle Práva dělá zálusk šéf ANO Andrej Babiš, a to pro případnou budoucí vládu.

Babiš Právu řekl, že vidí ve vznikající koalici STAN a lidovců budoucího partnera ve vládě. „Nevidím v tom problém, pokud budou chtít. Mrzí mě, že lidovci mají v současné vládě blíž k ČSSD. Ale je možné, že po spojení se Starosty už je tolik podporovat nebudou,“ řekl Právu.

Starostové si Babiše a jeho slova o řízení státu nebo obce jako firmy ovšem často brali na paškál, upozorňuje list. „Odmítáme stát vnímat jako firemní strukturu řízenou manažery, protože občané nejsou zákazníci,“ řekl místopředseda STAN Vít Rakušan.

Delegátům slíbil, že se bude s Gazdíkem hodně hádat. „Protože nejsme hnutí založené na vůdcovském principu, kde se předsedovi neodporuje,“ zdůvodnil.

Jak list také uvedl, Starostové budou do volebního programu dvojkoalice prosazovat mj. to, aby sociální dávky vyplácely obecní úřady. Navrhují, aby studenti a učni po skončení středoškolského studia nastoupili na dvou- až tříměsíční kurs „krizové přípravy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…