Noviny: Babišovi se přes mohutné vládní investice daří snižovat rozpočtový schodek

15.08.2014 8:33

Jak ukazují včera zveřejněné údaje, česká ekonomika ve srovnání s loňským rokem roste o 2,6 %, byť v letošním druhém čtvrtletí se růst zastavil. Podle odborníků to ale neznamená obrat k horšímu. Uvedla to páteční MF Dnes s tím, že výkyv souvisí mimo jiné s předzásobením obchodníků tabákovými výrobky.

Noviny: Babišovi se přes mohutné vládní investice daří snižovat rozpočtový schodek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

List poukazuje na to, že vláda čelí kritice nejen z řad opozice za to, že v době ekonomického růstu nešetří, ale mohutně investuje. Například na dopravní stavby má v příštím roce jít sto miliard korun.

List cituje hlavního ekonoma společnosti Deloitte Davida Marka, který odhaduje výši letošní vládní injekce do ekonomiky na 20 až 25 miliard korun. Protože letošní růst ekonomiky ještě nesrovnal výpadek z předchozí recese, má podle něj ještě letos smysl podporovat ekonomiku penězi ze státního rozpočtu. Příští rok už by měla česká ekonomika dostatečně zrychlovat, a tak by se už neměl zvyšovat rozpočtový schodek.

Podle ministra financí Andreje Babiše se ale vládě i přes výdaje daří schodek státního rozpočtu snižovat. „Z původního letošního plánu 112 miliard jsme na 107 a míříme na 90. Na rok 2015 předchozí vlády plánovaly schodek 120 miliard a já jsem ho snížil na 100,“ cituje list Babiše.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…