Noviny: Babišův nápad na evidování tržeb má za miliardu zprovoznit státní podnik, který nedávno vypsal zakázku za 1 999 999 Kč

13.04.2015 9:01

Bez veřejné soutěže chce Ministerstvo financí zadat zakázku na zajištění provozu informačního systému elektronické evidence tržeb (EET). Hodnota zakázky je přitom bezmála miliarda korun, upozornil server Novinky.cz.

Noviny: Babišův nápad na evidování tržeb má za miliardu zprovoznit státní podnik, který nedávno vypsal zakázku za 1 999 999 Kč
Foto: Daniela Černá
Popisek: Na besedě v Ostravě byl Andrej Babiš v dobré náladě

Poukázal také na fakt, že zákon ministerstvu takovýto postup umožňuje. Alespoň to vyplývá z předkládací zprávy Ministerstva financí pro vládu, s níž se server mohl seznámit. Nicméně pokud by ministerstvo vypsalo veřejnou soutěž, mohlo by se ukázat, že by zakázka vyšla stát levněji.

Ministerstvo, kterému šéfuje Andrej Babiš (ANO), hodlá podle dokumentu tuto zakázku, jejíž celková odhadovaná cena je 981 565 000 korun, svěřit rovnou státnímu podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SPCSS). SPCSS má celý systém elektronické evidence tržeb provozovat pět a půl roku, tedy do konce roku 2020.

„Státní pokladna Centrum sdílených služeb je státním podnikem pod kontrolou Ministerstva financí, a tedy se v případě zadání zakázky na provoz EET jedná o tzv. inhouse zadání v souladu se zákonem o veřejných zakázkách,“ řekl serveru mluvčí Ministerstva financí Radek Ležatka.

Podle serveru ministerstvo ve svých dokumentech argumentuje také nutností ochrany spravovaných dat a možností nižších provozních nákladů.

SPCSS už vypsala tři pochybné tendry. Když na to noviny upozornily, Babiš je zrušil

Deník Právo už na konci března upozornil, že SPCSS před třemi týdny vypsala tři výběrová řízení, která vzbudila pochybnosti kvůli ceně i neobvykle krátké lhůtě pro přihlášení zájemců.

Konkrétně šlo o tendry na tři projekty: konzultant bezpečnosti, konzultant architektury informačních systémů a konzultant v oblasti projektového a procesního ­řízení. Předpokládaná cena u každého ze tří projektů byla 1 999 999 Kč. Tedy přesně o korunu méně, než je limit pro veřejnou zakázku malého rozsahu. Pokud zakázka nedosáhne výše dvou milionů Kč, orgán státní správy nemusí ve všem striktně postupovat podle zákona o veřejných zakázkách.

Navíc byla Státní pokladnou stanovena pouze čtyřdenní lhůta pro podání nabídek, upozornil server s tím, že ministr Babiš po uveřejnění článku v Právu tyto tendry okamžitě zrušil.

Celý text je ZDE


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…