Noviny: Blíží se výměna šéfů důležitých úřadů, ale koalice o kandidátech zatím nejednala

23.03.2015 11:38

K výměně na postech strážců české ekonomiky by mělo dojít během následujícího roku a půl. Aby vlivné úřady, jakými jsou například antimonopolní úřad nebo Úřad pro ochranu osobních údajů, nezůstaly v provizoriu, měla by první jmenování jejich nových šéfů přijít už na jaře. Jenže konkrétní kandidáti zatím chybí, upozorňují dnešní Lidové noviny.

Noviny: Blíží se výměna šéfů důležitých úřadů, ale koalice o kandidátech zatím nejednala
Foto: tan
Popisek: RNDr. Igor Němec, předseda Úřadu na ochranu osobních údajů

Podle nich se totiž vládní koalice k jednání o lidech, kteří do značné míry určí i vývoj důležitých odvětví ekonomiky, včetně cen i kvality služeb, zatím nedostala. „Budeme se o tom teprve bavit,“ řekl listu místopředseda vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek. Jeho slova potvrdil deníku také lidovecký místopředseda Jan Bartošek a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.

Stávající ředitel antimonopolního úřadu Petr Rafaj, nominovaný ČSSD, potvrdil, že by ve funkci rád pokračoval. Jenže se objevil protikandidát, kterým je Kamil Rudolecký, dřívější místopředseda úřadu a nynější náměstek na Ministerstvu dopravy, které řídí ANO. List upozorňuje, že výrazným kritikem práce ÚOHS je i ministr spravedlnosti Robert Pelikán, kterého do vedení rezortu nominovalo také Babišovo hnutí.

Guvernéra ČNB může prezident jmenovat sám, v ostatních případech samostatně postupovat nemůže

Podle listu na rozdíl od dřívějších vlád pouze koaliční dohoda na dělení funkcí asi nebude možná, protože většinou do jmenování šéfů úřadů promluví i prezident. Ten už oznámil, že guvernérem ČNB jmenuje Jiřího Rusnoka. V ostatních případech ale Miloš Zeman nemůže postupovat samostatně bez vlády nebo bez Senátu.

List také upozorňuje na to, že na jaře by chtěl svůj dlouholetý mandát v Radě ČTÚ obnovit jeho bývalý předseda Pavel Dvořák. Ten má prý blízký vztah k operátorům a proslul údajně tím, že za jeho šéfování Češi volali za jedny z nejvyšších cen v Evropě. Předsedou ČTÚ přestal být poté, co zrušil aukci mobilních frekvencí s odůvodněním, že se cena, kterou měly firmy zaplatit státu, dostala příliš vysoko. Přesto si prý udržel vazby na ČSSD a nyní kromě angažmá v Radě ČTÚ působí i jako poradce na Ministerstvu průmyslu a obchodu, jemuž šéfuje sociální demokrat Jan Mládek. Šéfa ČTÚ jako jediného ze šéfů strážců ekonomiky jmenuje přímo samotná vláda.

A kterých úřadů se budou výměny jejich šéfů týkat? Letos v červenci skončí funkční období předsedovi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petru Rafajovi (předsedu jmenuje prezident na návrh vlády), v letošním září předsedovi Úřadu pro ochranu osobních údajů Igoru Němci (ODS) (předsedu jmenuje prezident na návrh Senátu), v příštím roce šéfovi ČTÚ Jaromíru Novákovi a guvernérovi ČNB Miroslavu Singerovi (guvernéra ČNB jmenuje prezident). V roce 2017 pak předsedkyni Energetického regulačního úřadu Aleně Vitáskové. Předsedu ERÚ jmenuje prezident na návrh vlády.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…