Noviny: Budou volby a vláda rozdává. Sestrám, hasičům, policistům, úředníkům i důchodcům

26.09.2016 7:45

Blíží se volby, aktivita politiků narůstá. Hlavním tahákem předvolební kampaně je sice zdravotnictví, ale pokračuje i evergreen minulých voleb v podobě slibů o dostavbě dálnic. Píší Lidové noviny.

Noviny: Budou volby a vláda rozdává. Sestrám, hasičům, policistům, úředníkům i důchodcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na ministerstvu vnitra byla vylosována čísla, kterými jsou označeny hlasovací lístky pro nadcházející volby do zastupitelstev krajů

Vzhledem k tomu, že kromě nadcházejících krajských a senátních voleb se blíží také volby parlamentní – vládě zbývá do konce mandátu jenom rok – začíná štědré rozdávání voličům.

Došlo tak k desetiprocentnímu růstu platů pro lékaře a sestry, které se má projevit nejen v krajských, ale i ve fakultních nemocnicích. „Státní rozpočet nám to umožňuje a jsme připraveni podporovat vedle státních nemocnic i ty regionální,“ řekl k tomu ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Na lepší platy by si však měli přijít i hasiči, policisté, státní úředníci a o tři stovky budou bohatší také důchodci. 

Slibuje se také dostavba dálničních úseků i obchvaty, schválily se i mnohé dopravní projekty pro následující období. Moravskoslezský kraj pak využil insolvenčního osudu OKD a Vítkovice Machinery Group – začal rozdělovat regionální investiční pobídky pro firmy zpracovatelského průmyslu, které se s výrobou usadí na severu Moravy nebo svoji už usazenou fabriku rozšíří. 

A opomenout nelze ani strategické dokumenty, které se ve velké míře schvalují. Nejdál však došli v Ústeckém kraji, kde komunistický hejtman Oldřich Bubeníček je na přebalech cvičebnic angličtiny pro děti. Malí školáci dostali učebnici už loni, letos kraj přispěl milionem na dotisk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…