Noviny: Budovu Havlovy knihovny získal Bakala díky podezřelé privatizaci OKD

29.01.2014 8:05

Deník MF Dnes získal exkluzivní seznam nemovitostí, které Špidlova a poté Grossová vláda nenechala při privatizaci OKD v roce 2004 ocenit a kupci je darovala. Pozdější znalecký posudek společnosti Ernst & Young vyčíslil jejich hodnotu na půl miliardy korun. O další miliardy přišel stát v bytech.

Noviny: Budovu Havlovy knihovny získal Bakala díky podezřelé privatizaci OKD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

„Když před lety vznikala Knihovna Václava Havla, přispěchal exprezidentovi na pomoc miliardář a jeho přítel Zdeněk Bakala. Stal se předsedou správní rady a sídlo a kanceláře knihovny přestěhoval do Kateřinské ulice na pražském Novém městě, kde sídlí dodnes. Knihovna se ocitla v domě, který má zajímavou historii, o níž se nevědělo. Budova se totiž stala součástí podezřelé privatizace, kterou dodnes vyšetřuje policie," píše MF Dnes.

Jak deník připomíná, jde o prodej menšinového podílu akcií černouhelných dolů OKD, o kterém v září 2004 rozhodla vláda sociálních demokratů Vladimíra Špidly a poté Stanislava Grosse. Za privatizaci byl odpovědný tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka, který nyní stojí v čele nastupujícího kabinetu. Ten jakoukoli vinu odmítá.

Jak MF Dnes zjistila, stát při prodeji svého podílu „zapomněl" budovu, v níž sídlí Havlova knihovna, stejně jako mnoho dalších nemovitostí, ocenit. Kupci, kterým byla společnost Karbon Invest, je tak podle deníku v podstatě daroval. Od Karbon Investu následně koupila OKD s veškerým majetkem společnost, za níž stál právě miliardář Bakala.

Podezřelá privatizace. Stát přišel o miliardy

Protikorupční policie stíhá kvůli podezřelé privatizaci tři lidi. Jednoho znalce, který podle detektivů nezpracoval úplný posudek na cenu státního podílu v OKD, a dva úředníky. Součástí vyšetřovacího spisu je i posudek společnosti Ernst & Young z roku 2005, který obsahuje soupis desítky komerčních nemovitostí patřících k černouhelným dolům.

Z tohoto seznamu jmenuje MF Dnes některé z objektů, jejichž celková hodnota je v řádu stovek milionů. Kromě sídla Knihovny Václava Havla jde například o hotel v pražské městské části Karlín nebo zámek v Sobotíně na Šumpersku. Jak deník připouští, některé z budov jsou zchátralé a bezcenné.

Ovšem ještě většího pochybení se stát dopustil tím, že prodal domy s více než 44 tisíci byty pod cenou. Zatímco experti Ernst & Young odhadli cenu bytů na 6,5 miliardy korun, stát je tehdy přenechal za pouhý zlomek ceny - 1,75 miliardy. Má to jeden háček. Vláda ČSSD prodala byty s tím, že za podobnou cenu je kupec přenechá svým nájemníkům. K tomu ale doposud nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…