Noviny: Bývalý Rittigův dvorní advokát jde v září na policejní výslech

21.08.2015 8:12

Zakladatel advokátní kanceláře Šachta & Partners Drahomír Šachta bude policií vyslýchán kvůli kauze Nemocnice Na Homolce. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Noviny: Bývalý Rittigův dvorní advokát jde v září na policejní výslech
Foto: twitter.com
Popisek: Ivo Rittig

Policisté prý doufají, že jim Šachta poskytne cenné informace. K výslechu by měl dorazit v září, jak sám potvrdil.

Šachta léta působil jako dvorní advokát lobbisty Ivo Rittiga, založil advokátní kancelář Šachta & Partners, do níž jako koncipienti nastoupili dnešní Rittigovi advokáti David Michal a Marek Stubley. K nim se později přidala Karolína Babáková. Ti jsou dnes v kauzách kolem Rittiga obviněni.

Měl Šachta strach z policejního stíhání?

S těmito ctižádostivými mladými právníky se Šachta v roce 2011 rozešel. Z jeho tehdejších vyjádření lze usuzovat, že jej odstavili. V době, kdy odcházel, už se jméno Šachta & Partners propíralo v souvislosti s děním kolem pražského dopravního podniku. Dalším důvodem Šachtova ústupu tak mohl být strach z policejního stíhání. Tomu nasvědčuje i to, že se Šachta důsledně od problematických případů distancoval.

Otázku, zda se s bývalými společníky rozešel v dobrém, ponechává bez odpovědi. Není prý ale pochyb, že má informace, které by vyšetřovatele zajímaly.

Policisté se budou ptát na Dbalého zápisky

Podle listu je ale pravděpodobnější, že bývalé kolegy, z nichž v kauze Homolka čelí obvinění jako jediný Michal, podrží. Veřejně o nich totiž dosud mluvil smířlivě.

Lze prý předpokládat, že kriminalisté se Šachty budou ptát na zápisky bývalého šéfa Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého, které jsou klíčovým důkazem kauzy Homolka. Jméno Šachta se v nich totiž objevuje opakovaně. „Meet s Šachtou a Rittigem v restauraci Na Můstku – řada témat (Stylmed, It, projekt hotelu, projekt nemocnice Na Františku),“ zapsal si například Dbalý 25. září 2007. Policisty prý bude zajímat i další zápisek, z něhož vyplývá, že Šachta znal detaily o výběrovém řízení Nemocnice Na Homolce na právní služby, kvůli němuž policie stíhá Dbalého a Michala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…