Noviny: Český tým pro odchod Británie z EU bude řídit Soňa Machová

30.03.2017 10:34

Český tým pro odchod Velké Británie z Evropské unie bude koordinovat ekonomka Soňa Machová. V této roli nahradí končícího státního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzu. Napsaly to dnes Lidové noviny (LN). Záměr opustit EU, pro který Britové hlasovali v referendu, Británie oficiálně oznámila ve středu. Česko chce podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) v jednáních o brexitu chránit práva Čechů v Británii, export a pracovní místa.

Noviny: Český tým pro odchod Británie z EU bude řídit Soňa Machová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Machová bude muset podle LN ohlídat, aby až do okamžiku vystoupení Británie z EU platila pro Čechy žijící a pracující v Británii stejná pravidla jako dnes. „Odlišnosti se možná objeví v detailech technického řešení a v tom, jak velkou míru jistoty budeme od Britů potřebovat, než se začneme bavit o vztazích do budoucna. Bude nám stačit slib britské premiérky, že skutečně dodrží obsah dohody o rozchodu? Nebo budeme čekat na schválení britským parlamentem, abychom si byli skutečně jisti?“ cituje deník Prouzu.

Machová vystudovala mezinárodní obchod a evropská studia na Vysoké škole ekonomické. V minulosti pracovala jako expertka na EU v pražském zastoupení Evropské komise, v Senátu, na Ministerstvu financí i v diplomatických službách v Bruselu. Na Úřadu vlády působí od srpna 2014. Český tým, který bude pomáhat dojednat odchod Británie z EU, bude mít Prouza příležitost představit v závěru týdne v Bruselu na dvoudenním jednání s týmem hlavního vyjednávače EU pro brexit Michela Barniera.

Vedle Úřadu vlády má odchod Británie z EU ve své gesci také třicetičlenná pracovní skupina pro brexit a reformu EU, kterou vláda zřídila loni v červnu. Zasedají v ní úředníci z ministerstev společně se zástupci průmyslu a odboráři. Tým se naposledy sešel v tomto týdnu. Předsednické křeslo si v něm vyzkoušela Machová i Jan Král, který bude od dubna po Prouzovi pověřen vedením sekce pro evropské záležitosti na Úřadu vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…