Noviny: Chovanec připravuje předpis, který má chránit sojky práskačky

22.04.2015 14:57

Ministerstvo vnitra připravuje nařízení vlády, jehož cílem má být zamezit tomu, aby ti, kteří upozorní na možnou korupci, mohli být za to postihováni. Informují o tom dnešní Lidové noviny. Předkládací zpráva, kterou mají k dispozici, doslova hovoří o zákazu „jakéhokoliv znevýhodnění či nátlaku na oznamovatele v přímé souvislosti s podáním oznámení“.

Noviny: Chovanec připravuje předpis, který má chránit sojky práskačky
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je prý přesvědčen, že bez větší aktivity oznamovatelů korupce, kteří jsou často označováni anglickým termínem whistlebloweři, se její potírání nemůže hnout z místa.

Úředníci se zatím bojí korupci oznamovat

Dnes si totiž úředníci své informace o korupci často ponechávají jen pro sebe. Nezisková organizace Transparency International před několika lety provedla průzkum, z něhož vyplynulo, že se lidé bojí oznamovat korupci nebo podezřelé obchody, aby kvůli tomu nepřišli o práci, peníze nebo aby jim šéfové nezamezili v kariérním postupu. „Dvě třetiny zaměstnanců, kteří se setkali se závažnými pochybeními na pracovišti, situaci neřešili,“ uvádí předkládací zpráva Ministerstva vnitra s tím, že nejčastějším důvodem pasivity byla obava potenciálního oznamovatele z následné perzekuce.

Vládní nařízení se bude týkat asi 60 tisíc úředníků, kteří spadají pod zákon o státní službě. Na každém úřadě má vzniknout pozice prošetřovatele, jemuž budou zaměstnanci hlásit svá podezření. Podmínkou je zachování jejich anonymity.

Ochrana se má vztahovat i na přátele a příbuzné whistleblowera

Prošetřovatelem bude vždy někdo ze zaměstnanců, který dobře zná chod úřadu. Bude mít měsíc na to, aby podnět prošetřil a pak oznámil nadřízeným, jestli došlo k protiprávnímu jednání. Ochrana před perzekucí se má vztahovat i na whistblowerovy přátele a příbuzné, kteří pracují ve stejné instituci.

Tématu se na titulní straně listu věnuje také jeho komentátor Petr Kamberský. Podle jeho názoru by měl mít každý úřad svou proceduru, komu a jak hlásit průšvihy. Pokud by to nevyšlo, měl by v něm existovat nějaký ombudsman, ke kterému by se šlo odvolat. „Což bohužel nenabízí Chovancova Schránka důvěry, která spíše připomíná Knihu přání a stížností,“ píše Kamberský s narážkou na připravované vládní nařízení.

Chovanec by se měl inspirovat od Závodského nebo Pješčaka

Komentátor nahlašovatele korupce označuje termínem „sojky práskačky“ podle Krkonošských pohádek, kde právě sojka vždy vyštěbetala každou levotu, kterou zlý Trautenberk chystal.

Při vymýšlení toho, jak potírat korupci, bychom se podle Kamberského měli spíše držet lidí, jako je státní zástupce Peter Pješčak, který vynesl z úřadu dokument snažící se zastavit citlivou politickou kauzu. Nebo současného lidoveckého náměstka na Ministerstvu financí Ondřeje Závodského, který prý roky bojoval proti lumpárnám na vnitru. „Oba jsou právníci, oba čelili postihům, když se snažili zastavit špinavosti. Jich by se měl ministr ptát, jak korektně chránit sojky práskačky – tedy pokud není bezzubý návrh jeho skutečným a pravým cílem,“ uzavírá Kamberský své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …