Noviny: Dusno mezi haškovci a sobotkovci trvá. Nervozita v ČSSD houstne

14.10.2013 6:53

Průzkum společnosti TNS Aisa pro Českou televizi potvrdil to, co průzkumy předchozí: Sociální demokraté mají kolem 28 procent a jejich preference od jara spíše klesají. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka ale opakovaně říká, že jeho cílem je vyhrát volby s více než 30 procenty. Strana nyní přemýšlí, co bude po volbách, pokud se přání předsedy nesplní.

Noviny: Dusno mezi haškovci a sobotkovci trvá. Nervozita v ČSSD houstne
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bohuslav Sobotka odpovídal novinářům

"Nechceme opakovat staré chyby, například z roku 2010, kdy jsme se z papírového favorita voleb stali smutným vítězem, který skončil v opozici," říká druhý muž ČSSD a Sobotkův rival Michal Hašek.

Sobotka připustil, že o roli premiéra už pomalu přemýšlí. "Samozřejmě nad tím přemýšlím a uvědomuji si odpovědnost v souvislosti s nadějemi, které lidé do nové vlády vkládají. Nechceme zklamat jako předchozí vláda a bývalý premiér," řekl pro MF Dnes.

Nervozita v ČSSD s blížícími se volbami ale narůstá. Zatímco na jaře strana mluvila o výhře se ziskem až 35 procent, nyní preference klesají a mluví se o 25 až 30 procentech, což lze podle deníku MF Dnes označit za "nevýhru". A strana už prý hledá viníka.

Paranoia mezi haškovci a sobotkovci

Namísto příprav na převzetí moci se prý v sociální demokracii stupňuje paranoia mezi táborem sobotkovců a haškovců. Jihomoravský hejtman Michal Hašek čelil negativní kampani, na billboardech byl vykreslen jako "kecal, lenoch a nevěrník". Jeho poradci zpočátku tvrdili, že za kampaní stojí vlivný právník a spojenec Bohuslava Sobotky Radek Pokorný. A že cílem je poškodit Haška, aby na jihomoravské kandidátce nedostal víc preferenčních hlasů než lídr Sobotka.

A jak se ukazuje, právě to se může stát. Z průzkumu mezi čtenáři serveru Aktuálně.cz vyplývá, že jihomoravští voliči sociální demokracie budou častěji kroužkovat právě Haška než Sobotku. A z Hradu zní, že prezident bude mezi nimi vybírat premiéra právě podle preferenčních hlasů.

Podle senátora a stoupence Sobotkova tábora Jiřího Dienstbiera jde o hodně. "Všichni tak nějak tušíme, že pro ČSSD to nejsou obyčejné volby, ale hraje se o její budoucí podobu. Jestli zůstane nezávislou, tradiční stranou, nebo jen poslušným vykonavatelem příkazů z Hradu," uvedl.

Sobotka pak hraje o vše. "Jednou mi Slávek řekl, že pokud by sociální demokracie nebyla sebevědomou autonomní stranou, ale jen poslušným lokajem, nestojí mu to za to, a raději odejde," řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…